Farc kondigt eenzijdige wapenstilstand aan
19 Nov 2012, 22:30
foto
Farc-hoofdonderhandelaar Ivan Marquez heeft gezegd dat alle aanvallen worden stopgezet tot 20 januari.


De Colombiaanse linkse Farc-rebellen hebben een eenzijdige wapenstilstand van twee maanden aangekondigd. Ze deden dat aan het begin van de vredesbesprekingen met de overheidsonderhandelaars. .


De Farc-afgevaardigden hebben de aankondiging gedaan in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar de historische besprekingen plaatsvinden. Deze eerste persoonlijke ontmoeting is gericht op het beëindigen van het conflict dat al een halve eeuw duurt en aan meer dan 600.000 mensen het leven heeft gekost.

De toponderhandelaar van de Colombiaanse regering heeft laten weten dat het leger zal blijven vechten tegen de Farc totdat er een vredesverdrag is getekend. Hij, Humberto de la Calle, benadrukte dat de rebellen akkoord moeten gaan met het inleveren van hun wapens.

Ivan Marques, de hoofdonderhandelaar van de Farc, zei dat de rebellen alle aanvallen vanaf middernacht op maandag zouden staken tot 20 januari. “Het is een bijdrage om het begrip van klimaat te versterken opdat partijen die de dialoog beginnen het beoogde doel van alle Colombianen bereiken.”

De onderhandelaars van de regering hebben tot nog toe geen opmerkingen gemaakt over de wapenstilstand van de Farc.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May