Openheid oplossing voor gekibbel in DNA over gronden
18 Nov 2012, 10:00
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP)


Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) betreurt de ontwikkelingen in ’s landsvergaderzaal, waarbij over en weer beschuldigingen worden geuit over grondspeculaties door politici en hun familieleden. Hij blijft erbij dat deze situatie ontstaat doordat er geen transparantie is in het gronduitgifte beleid.

"Ik heb daarom als een van mijn eerste taken gezien als assembleelid om de president te vragen in 2010 om alle beschikkingen van gronduitgifte te sturen naar het parlement. Dit wordt dan ook beschikbaar gesteld aan het publiek. De regering heeft vaker beloofd dit te zullen doen, echter is het tot heden niet volbracht", betoogt Gajadien. Hij gelooft dat de president meespeelt in een politiek spel binnen zijn gelederen en met zijn politieke partners, om geen openheid te geven in gronduitgifte, hout- en goudconcessies.

Ter verantwoording roepen
Gajadien gelooft ook dat zolang er geen openheid van zaken wordt gegeven, het een terugkerend discussiepunt wordt in het parlement, waarbij de kans groot blijft dat de vingerwijzingen naar elkaar voortgezet zullen worden. Terwijl bij een transparant beleid, waarbij het publiek ook geïnformeerd wordt, deze discussies dan buiten de vergaderzaal zal plaatsvinden en politici ter verantwoording geroepen zullen worden. "Persoonlijk geloof ik dat politici 2000 maal voorzichtiger zullen zijn om met gronden en concessies te gaan speculeren en hiermede dan het publiek direct weet achter welke politicus het kan staan".

Het idee om een punt te zetten en een nieuwe start te maken en politici uit te sluiten om een perceel of concessie te mogen krijgen, moet nader uitgewerkt worden volgens Gajadien. Deze discussie moet direct meegenomen in de anti-corruptiewet over de jaarlijkse meldingsplicht van politici over hun vermogen. "Laten wij met de meest simpele en effectieve oplossing beginnen namelijk publicatie van alle beschikkingen van gronden en concessies en dan verder gaan, want corruptie en patronage zijn de twee grootste kankergezwellen voor de vooruitgang van Suriname", stelt het assembleelid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May