ACP secretaris-generaal voelt verwantschap met Suriname
18 Nov 2012, 08:00
foto


De ACP-EU parlementaire bijeenkomst die op 22 november start, zal voor ACP secretaris-generaal Mohamed Ibn Chambas meer dan alleen vergaderen zijn. Hij zegt uit te kijken naar zijn bezoek aan Suriname, omdat hij zich als Ghanees verbonden voelt met land.

Chambas bezoekt Suriname voor het eerst. Vanuit Brussel zegt hij tegenover Starnieuws dat hij er zich lang van bewust is dat in Suriname delen van de Afrikaanse cultuur bewaard zijn gebleven. “Surinamers en Ghanezen zijn cultureel met elkaar verbonden.
Als Ghanees voel ik een bijzondere verwantschap met Suriname. Het wordt in dat opzicht een speciale reis”, meent de secretaris-generaal. De vergaderingen zullen veel tijd in beslag nemen, verwacht Chambas. Als hij echter de mogelijkheid krijgt een Marrongemeenschap op te zoeken buiten de hoofdstad, zegt hij die zeker te zullen benutten.

President democratisch gekozen
Over de sfeer tussen de parlementariërs onderling door de anti-Bouterse lobby, lijkt Chambas zich geen zorgen te maken. Het is de dialoog waar het om draait, zegt hij, als het gaat om de samenwerking tussen de EU en de ACP. Dat de Europese parlementariërs tegen Bouterse waren, was gebaseerd op misvattingen, is de conclusie van Chambas.

Het gaat om een minderheid van de EU-parlementariërs die tegen is, wil Chambas benadrukken. “Voor ons als ACP gold, dat de president democratisch is gekozen en dat hij werd ondersteund door de Caricom.” Hij voegt eraan toe dat ACP-parlementariërs zich soms ook ongemakkelijk voelen als ze in een bepaald Europees land moeten vergaderen.

De 24ste gezamenlijke ACP-EU parlementaire bijeenkomst (Joint Parliamentary Assembly) wordt tot en met 29 november gehouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May