Suriname dient als voorbeeld op SIV-conventie
16 Nov 2012, 22:30
foto
Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken opent de conventie van de SIV. (Foto: Raoul Lith)


Suriname dient als voorbeeld van hoe verschillende religieuze groepen in harmonie met elkaar kunnen leven. De Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) houdt een driedaagse internationale conventie in het cultuur centrum aan de Keizerstraat. Het thema is ‘Mijn perceptie van de Islam, Religie van Vrede’.

Voorzitter Robert Bipat van de SIV zegt aan Starnieuws dat er nationale en internationale sprekers met elkaar van gedachte wisselen over het thema. De visies en aanbevelingen zullen in een rapport worden verwerkt. Bipat benadrukt dat er in Suriname vredig met elkaar geleefd wordt. Dit is niet het geval in veel landen. “In ons land kunnen mensen met verschillende religies vredig naast elkaar wonen en met elkaar omgaan zonder dat er problemen ontstaan. Wat dit betreft mag Suriname als voorbeeld land gezien worden. Het doel van deze conventies is om duurzame wereldvrede te bereiken en de SIV levert op deze manier haar bijdrage”, deelt Bipat mee.

Eén religie
De wereldpresident van de Ahmadiyya Anjuman Lahore, professor Abdul Karim Saeed, is de voornaamste gast van de SIV. De in Pakistan geboren Saeed is een van de sprekers tijdens de internationale conventie. Hij werd op 3 november 2002 unaniem gekozen tot president van de organisatie.

Saeed vindt dat God geen Christenen, Moslims of Hindoes heeft geschapen. Hij heeft slechts één religie gemaakt. De religieuze dialogen moeten volgens hem de mensen dichter bij elkaar brengen waardoor zij elkaar begrijpen. Religie moet voor harmonie zorgen, legt Saeed uit.

Gezegend land
Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken die de conventie toesprak, zei de Islam te ervaren als de religie van vrede en barmhartigheid. De minister sprak de hoop uit dat deze bijeenkomst een positieve bijdrage zal leveren aan Suriname en de rest van wereld en dat de solidariteit verstevigd wordt. De minister deelde mee dat de overheid religie belangrijk vindt, omdat deze een bijdrage levert aan de harmonie van het land en volk.

Moestadja benadrukt dat Suriname een gezegend land is. “Overal in wereld zien wij dat er continu religieuze oorlogen gevoerd worden. Maar, Suriname is multireligieus waar alle groepen vredig hun eigen godsdienst hebben", merkte Moestadja op. Hij feliciteerde de SIV alvast met haar 83-jarig bestaan zaterdag.

Er zijn dagelijks diverse activiteiten die toegankelijk zijn voor het publiek. De conferentie duurt tot en met zondag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May