Simons: Ik ben moe van jullie, ik verdaag de vergadering
16 Nov 2012, 20:30
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons deed tevergeefs een beroep op coalitie- én oppositieleden om elkaar niet te blijven verwijten over wie hoeveel domeingrond heeft gekregen. Bij de behandeling van de begroting vandaag, werden steeds namen genoemd van mensen die vele lappen grond hebben gekregen. De gemoederen raakten zodanig verhit met beschuldigingen over en weer, dat Simons zich genoodzaakt voelde om de vergadering abrupt te verdagen. "Ik ben moe van jullie. Ik verdaag de vergadering naar maandag 10 uur", zei Simons om 19.50 uur ten einde raad.

Mahinder Rathipal (Nieuw Front/VHP) was aan het woord toen zaken uit de hand liepen. Hij merkte op dat verschillende coalitieleden bevoordeeld zouden zijn met grond. Er wordt volgens hem selectief informatie hierover verstrekt door het ministerie van Ruimtelijke Ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer (RGB). André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) wees erop dat Rathipal selectief bezig is. Hij merkte op dat Mahinder Jogi grond heeft ingepikt in Saramacca. Jogi vroeg een persoonlijk feit en legde uit dat hij niks heeft ingepikt, maar via de juiste procedures grond heeft aangevraagd en gekregen. Hij nodigde Misikaba uit om te komen kijken wat er met de grond wordt gedaan in Saramacca.

Genoeg te verwijten
De gronduitgifte is een heet hangijzer in De Nationale Assemblee. Er wordt flinke kritiek geleverd op dit beleid dat volgens de coalitie nog steeds niet goed is. Verschillende sprekers vinden dat orde op zaken gesteld moeten worden. Jenny Warsodikromo (Mega Combinatie/NDP) zei dat ze dagelijks veel klachten moet aanhoren van de mensen van Commewijne. Zij vindt dat ambtenaren van RGB hun werk beter moeten doen. Waar adviezen ontbreken, moeten zij die in orde maken.

Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) kookte van woede toen zijn naam genoemd werd. "Deze man Castelen daagt de hele coalitie uit, inclusief Vishnudatt om te bewijzen of hij hectaren grond heeft aangevraagd en gekregen. Waar hij woont, heeft hij gekocht en op Tout Luit Faut is van zijn ouders", zei een boze Castelen in het parlement. Hij merkte op dat hij voor een stichting in Para grond heeft aangevraagd en niet voor zichzelf. "Het gaat om familie Becker en die hele familie is NDP. Ik heb geen boter op mijn kop en kan vrij praten, verdorie", beet Castelen de coalitieleden toe. Simons was de situatie zat dat over en weer namen geroepen werden dwars door de vergadering. Zij deed eerder een beroep op de assembleeleden om de gronduitgifte zaken te laten en te wachten tot de minister uitleg hierover zou geven. Zij merkte op dat er genoeg verwijten over en weer te maken valt, maar er moet voor gezorgd worden dat zaken vanaf nu op de juiste manier plaatsvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May