Overheid moet energie toegankelijk maken voor samenleving
15 Nov 2012, 22:30
foto
Minister Jim Hok samen met de commissieleden en de Resource Persons.


De overheid moet ervoor zorgen dat energie en elektriciteit in het belang van de sociaal economische ontwikkeling, beschikbaar en toegankelijk zijn voor de samenleving. Dit zei minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) bij het in ontvangst nemen van het document ‘Suriname Electrical Power sector’ op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, uit handen van de verantwoordelijke werkgroep.

Het stuk geeft richtlijnen voor de Surinaamse elektriciteitssector en biedt de regering ruimte om de Surinaamse energiezekerheid te garanderen op kort, midden en lang termijn. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de duurzaamheid, beschikbaarheid, maatschappelijke acceptatie, betaalbaarheid en betrouwbaarheid van energievoorziening, zegt de voorlichting van NH.

Wetgeving ontbreekt
Volgens Idries Taus, voorzitter van de werkgroep, ontbreekt de juiste wetgeving in de energiesector en moet hier verandering in komen. Om de Surinaamse energiezekerheid structureel te kunnen garanderen moet de Energie Autoriteit met haar werkarm het energie instituut zo snel mogelijk worden ingesteld. De behoefte hieraan is ook op de recent georganiseerde meeting door de stakeholders benadrukt.

Direct na de goedkeuring van dit basisbeleidsdocument door de regering, zal het ministerie beginnen met de werkzaamheden op het gebied van wet en regelgeving en de instelling van de Energie Autoriteit. De volgende fase op het pad van de beleidsformulering zal dan ‘the White paper’ zijn, vervolgt het persbericht.

Bureau voor energie
De energie ‘green paper’ is gemaakt in opdracht van de minister op basis van eerdere concept beleidsdocumenten, gesprekken met stakeholders en een recent voorstel van een consultant van de Inter-American Development Bank (IDB). Resource Persons, een groep van zes energiedeskundigen, heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de green paper.

Hok benadrukte het belang van het instellen van de Autoriteit bij het ontwikkelen van de energiesector in Suriname en deelde mee dat binnenkort een Bureau voor energie-aangelegenheden zal worden ingesteld door NH. Hij zei te rekenen op de verdere ondersteuning van de commissieleden en de Resource Persons bij de nog uit te voeren werkzaamheden.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May