Heftige reacties over SRD 81 miljoen voor kabinet president
15 Nov 2012, 15:25
foto


In De Nationale Assemblee is een schorsing ingelast na heftige reacties op de aanvullende begroting van het ministerie Binnenlandse Zaken. Hierin is voor het kabinet van president Desi Bouterse een extra SRD 81 miljoen gevraagd voor dit jaar. Niet alleen de oppositie maar ook leden van de coalitie hebben vraagtekens hierover.

Assembleeleden zijn vooral ontstemd over de motivatie van de SRD 81 miljoen in een niet officiële brief van Eugene van der San, directeur van het kabinet van de president. De brief is niet op brievenhoofd. Asiskumar Gajadien noemde het A-4 velletje een ‘vodje’. Deze brief kreeg de commissie van rapporteurs nadat om opheldering werd gevraagd over de besteding van de bedragen.

Misleiding
Carl Breeveld van DOE, die over het algemeen een positieve opstelling heeft als het gaat om het beleid van de regering, maakte deze situatie er niet mooier op. Hij toonde een lijst van vijf pagina’s waarin het kabinet in tabellen in detail verantwoording geeft voor haar uitgaven. “Het is om van te duizelen”, zegt Breeveld. Hij leest uit de detailbegroting dat voor de aanschaf van een computer SRD 9000 is begroot. Zo zijn er tal van bedragen waarvan Breeveld vindt dat die niet realistisch zijn. Volgens hem wordt hier de weg geplaveid voor corruptie.

Sheilindra Girjasing (VHP/Nieuw Front) die zich enorm heeft gestoord aan de brief van de directeur van het kabinet, zegt dat dit de grootste vorm van volksmisleiding is. In de brief van Van der San staat slechts aangegeven dat de extra gelden bestemd zijn voor het Bureau Nationale veiligheid, de afdeling Informatie en communicatie en de afdeling Volkscontacten van het kabinet van Bouterse. Van der San vermeldt erbij dat in tegenstelling tot het vorige kabinet de uitgaven op de begroting van het kabinet van de president enorm zijn gestegen.

Sparen voor verkiezing
Girjasing zegt te vermoeden dat Bouterse bezig is geld te sparen voor het financieren van zijn herverkiezing straks in 2015. Hij verwacht dat de president elk jaar met een groter bedrag voor deze post zal komen om de verkiezingscampagne te kunnen financieren. De parlementariër wil weten wat deze drie afdelingen op het kabinet inhouden. Alle oppositieparlementariërs hebben zich heftig uitgelaten en Girjasing ondersteund in zijn relaas. Zij begrijpen niet waarom deze uitgave onvoorzien is terwijl volgens Ganeshkoemar Kandhai (Nieuw Front/VHP) de ondersteunende afdelingen van het kabinet op 23 mei 2011 zijn goedgekeurd bij staatsbesluit. Ook Winston Jessurun (Nieuw Front/DA'91) en Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) zijn niet te spreken over deze extra post. Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) rekent uit dat het kabinet van de president elke dag een half miljoen dollar zal uitgeven voor de rest van het jaar om het geld op te kunnen maken.

Dat de hel zou losbreken over deze begroting was al aan het begin van de vergadering te verwachten. Coalitielid Ronny Tamsiran (Pertjajah Luhur/Volks Alliantie) waarschuwde zijn partijminister Soewarto Moestadja al voorzichtig te zijn met het beantwoorden van vragen in deze kwestie en niet alle lasten van de regering op zijn schouders te nemen. De Nationale Assemblee had gevraagd om SRD 5.5 miljoen extra geld voor de organisatie van de ACP/EU vergadering. De regering kwam met een additioneel SRD 81 miljoen bij deze suppletoire begroting van Binnenlandse Zaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May