VHP: Geef de vrouw meer respect
12 Nov 2012, 04:00
foto
De vrouw is het middelpunt van de Divali-viering (Foto: René Gompers)


Geef de vrouw, de moeder meer respect en een veel betere waardering. In haar Divali-boodschap doet de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) dit dringend beroep op de samenleving. De spil van het Divali-feest is immers de Maha Lakshmi Puja, de verering van de Godin Lakshmi, de gemalin van God Vishnu, de personificatie van licht en geluk, het symbool van de ideale (huis)vrouw.

De VHP wijst erop dat Lakshmi vaak wordt afgebeeld als een prachtige mooie vrouw in een mooie rode sari, die op een lotus zit en in haar handen een lotus heeft. Divali wordt ook ter ere van de moeder, de vrouw, de Lakshmi van het huis gevierd. Zij is immers de spil en het symbool van liefde, reinheid, schoonheid, rijkdom, geluk en voorspoed.

Het woord 'Lakshmi' stamt af van het Sanskriet woord Laksya, dat staat voor ‘doel’. “Het doel van het Divali-feest is om de duisternis uit onze harten te bannen en te streven naar verlichting tot heil van onszelf en van de mensheid. Lakshmi Mata is de Godin van welvaart, voorspoed en geluk, zowel materieel als spiritueel.”
De politieke partij gelooft er stellig in dat als “wij conform de Dharma (de hoogste orde van onze geloofsovertuiging) denken en handelen, het Goddelijk licht ons zeker zal bereiken en ons zal leiden naar de weg van de waarheid en duistere krachten zal verdringen.”

Schoonschip maken
Volgens VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zullen wij zo in staat zijn om slechte eigenschappen zoals hebzucht, afgunst, wrok, onwaarheid en moreel verval te overwinnen. “Het is een feest van gemeenschapszin, gezamenlijkheid, reinheid, schoonheid en en dus reden om letterlijk en figuurlijk schoonschip te maken. En het zijn deze dagen waarin mensen elkaar al het goede wensen. Het is goed om die waarden ieder jaar opnieuw bewust te vieren en uit te dragen.”

Hij gelooft samen met zijn partij in een Surinaams samenleving met meer welvaart, meer succes, gezondheid. “Dat Divali velen mag stimuleren om meer liefde en saamhorigheid te hebben voor elkaar,” spreekt Santokhi de wens van de VHP uit.

In het partijcentrum ‘Stichting Olifant’ heeft de VHP een Divali-bijeenkomst voor morgen georganiseerd voor de gemeenschap, waarbij ook een lunch is inbegrepen. Namens zijn partij wenst Santokhi dat “het verheven licht ons volkomenheid in gezondheid, geluk en voorspoed moge schenken en dat dit de eenheid, saamhorigheid en voorspoed van onze Surinaamse samenleving moge bevorderen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May