Boodschap voor natuurbehoud bij solo-expo Anand Binda
10 Nov 2012, 20:00
foto


Beeldend kunstenaar Anand Binda heeft voor zijn solo-expositie ’The beauty in our lives’, in de galerie Royal House of Art bij hotel Royal Torarica, 17 doeken geselecteerd waarin vooral de natuur centraal staat: bomen, waterpartijen en dieren. De kunstenaar heeft in zijn werken de schoonheid van de omgeving vastgelegd.

De pracht van de natuur, maar ook de schoonheid van mooie momenten uit het heden en het verleden staan centraal in zijn werk. Een portret van een meisje hoort hierbij, maar ook een schilderij van ‘Oud Poelepantje’. Met een imposant doek van 2 x 1,5 meter brengt hij ons terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. We zien de niet gedempte Willem Campagneweg met bootjes en de karakteristieke watertoren. Archieffoto’s en herinneringen hebben als basis gediend voor dit doek. Door dit werk wil Binda deze plek in al haar ‘beauty’ laten herleven en zijn jeugdherinneringen opnieuw beleven, staat in een persbericht over de expo.

Zuinig zijn op de natuur
“De natuur is puur”, vertelt de kunstenaar. “Een tijger jaagt bijvoorbeeld alleen op wat hij nodig heeft om te eten. Hij slaat geen eten op en consumeert niet overdadig. Ook vruchtbomen zijn heel trouw: manja’s worden niet ineens sinaasappels. Hij vernieuwt zich ook continue door nieuwe bladeren te geven. Maar mensen zijn meer wisselvallig en gaan niet altijd goed om met hun omgeving, met de natuur. Hoe lang gaan we daarmee door?”

De kunstenaar wil de mensen bewust maken van de schoonheid om hen heen en aangeven dat zij hier zuinig op moeten zijn. Hij wil een boodschap meegeven zoals het belang van natuurbehoud, maar altijd op een subtiele manier. Binda: “ Je moet je niet opdringen aan mensen. Als je subtiel bent, dan vinden dingen vanzelf hun weg. Door mijn werk breng ik een proces in werking met een veel groter effect.”

Persoonlijke groei
Dit subtiele vind je ook terug in zijn impressionistische stijl. Binda houdt van het effect van licht in zijn werken. Het voorwerk voor zijn schilderijen wordt vaak gedaan met behulp van een fotocamera en schetsboeken. Uit bepaalde series maakt hij een selectie van wat hij interessant vindt en daar gaat hij dan mee aan de slag in zijn atelier.

Binda streeft naar persoonlijke groei. Hij vindt het belangrijk om terug te geven. Zo participeert de kunstenaar ook in een benefietproject van de Argentijnse organisatie Asociación de Artistas Plásticos Internacionales (ADAPI), waarbij op 9 november werken van verschillende Zuid-Amerikaanse kunstenaars verkocht werden ten bate van Mexicaanse straatkinderen. Ook dit past in de filosofie van delen door middel van kunst.

Bezoekers van de expo kunnen in de avonduren en op de zaterdagen met de kunstenaar over zijn schilderijen van gedachten wisselen. De expo duurt van vrijdag 16 november tot en met donderdag 1 december 2012.

‘The Beauty in our lives’: Openingstijden: ma-vrij: 10:00-15:00 uur, za: 10:00-13:00 uur, woe-vrij-za: 19:00-21:00 uur
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May