Nieuwe olieraffinaderij Staatsolie over twee jaren af
08 Nov 2012, 13:25
foto
De uitbreiding van de raffinaderij van Staatsolie is in volle gang.


De nieuwe olieraffinaderij van Staatsolie zal in september 2014 in gebruik genomen worden. Deze raffinaderij zal tot een van de modernste in de regio behoren. Vandaag heeft de pers een rondleiding gekregen op de site. Deze raffinaderij zal tal van voordelen hebben voor Suriname en zal US$ 700 miljoen kosten.

Rudolf Elias, project director van Refinery Expansion Project (REP), vertelt dat de constructie officieel in februari van dit jaar is gestart. Met deze uitbreiding wordt de verwerkingscapaciteit van de raffinaderij van 7000 barrels verhoogd naar 15000 per dag. Daarnaast zullen er hoogwaardige eindproducten gemaakt worden, waarmee de lokale markt voor een groot deel voorzien zal worden. Ook de inkomsten van Staatsolie en de overheid zullen toenemen, omdat er een afname zal zijn van de import van gasoline en diesel.

Toename productie en inkomsten
De huidige olieraffinaderij van Staatsolie produceert diesel, stookolie en asfaltbitumen. Per dag wordt er 1000 barrels diesel geproduceerd, 6000 barrels aan Fuel Oil en 100 barrels aan bitumen. In de toekomst zal de uitgebreide olieraffinaderij 8000 barrels aan diesel produceren, 2800 barrels aan gasoline, 5000 barrels aan Fuel Oil, 100 ton aan bitumen en 30 ton per dag aan zwavelzuur.

Elias merkt op dat er vooral met lokale bedrijven en Surinamers gewerkt wordt. Staatsolie heeft voor de uitbreiding het Italiaanse bedrijf Saipem gecontracteerd. Bij de uitbreiding van de raffinaderij komen er acht units bij. Nu zijn er twee. Ook de opslagtanks worden aangevuld met elf nieuwe. Van de bestaande opslagtanks zullen er vijftien aangepast en hergebruikt worden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May