BHP Billiton zoekt opvolger topman
09 Nov 2012, 11:00
foto
CEO BHP Billiton Marius Kloppers


's Werelds grootste mijnbouwbedrijf, BHP Billiton, heeft de zoektocht geopend naar een opvolger voor zijn Zuid-Afrikaanse bestuursvoorzitter (CEO) Marius Kloppers. De wijziging binnen de top van BHP Billiton moet binnen een tot twee jaar een feit zijn. Kloppers nadert zijn zesde jaar als hoogste baas bij de mijnbouwgigant.

Een woordvoerder van BHP Billiton zei dat het bedrijf op dit moment een opvolgingsplan voor de CEO uitwerkt in het kader van een “continu proces” , en dat een “goed geïntegreerde, continue opvolgingsproces geschikt is voor onze meest senior executives.” De aankondiging volgt op een rapport van de Financial Times dat het bedrijf van plan is om Kloppers binnen een tot twee jaar te vervangen. Investeerders dringen er bij BHP op aan om op voorhand een opvolgingsplan voor te bereiden.

De zoektocht naar Kloppers 'opvolger voorspelt verder omwentelingen in de wereldwijde mijnbouw. Met de vervanging van de CEO’s zijn vele van ’s werelds grootste mijnbouwers erin geslaagd hun marktpositie te behouden, ondanks de recente beproevingen in de sector.

Nieuwe ronde managementwijzing
Kloppers werd de bestuursvoorzitter van BHP in 2007. In hetzelfde jaar voerden andere mijnbouw reuzen zoals Rio Tinto, Anglo American en Xstrata belangrijke wijzigingen uit in hun leidinggevend personeel. Vijf jaar later is er een nieuwe wijziging in het management. CEO van Anglo American, Cynthia Carroll, staat op het punt af te treden nadat er een opvolger is gevonden. Het hoofd van Xstrata, Mick Davis, zal het veld moeten ruimen, als het bedrijf wordt samengevoegd met het Zwitserse Glencore.

Analisten wijzen erop dat de CEO's van grote mijnwerkers zich op dit moment in een benarde positie bevinden, waarbij ongunstige omstandigheden voor de industrie leiden tot voortdurende afname van voorraden. Kloppers’ positie is veiliger dan de meesten, doordat BHP veel beter is omgegaan met de daling van de grondstoffenprijzen dan zijn concurrenten gelet op de aanzienlijke blootstelling aan olie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May