SMS schort Wayambodienst tijdelijk op
08 Nov 2012, 00:00
foto
De postboot ligt aangemeerd bij de SMS pier in Paramaribo. (Foto: Edward Troon)


De Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) heeft de Wayambodienst tijdelijk opgeschort. Directeur Joyce Rozenhout zegt aan Starnieuws dat het onverantwoord is om met de postboot naar Donderskamp te varen, “zolang het probleem van het Saramaccakanaal niet is opgelost”. Zij benadrukt dat een beschadigde boot onveilig is voor passagiers én bemanning, “en dan komen mensenlevens in het gedrang”.

De SMS Wayambodienst is de rivierverbinding tussen Paramaribo, Corneliskondre en Donderskamp. De postboot vaart via het Saramaccakanaal ‘binnendoor’ naar de Saramacca- en Coppenamerivier om uiteindelijk de twee inheemse dorpen aan de Wayambo te bereiken. Het kanaal is op veel plekken dichtgeslibd en ondiep en daarbovenop dumpt iedereen die langs het kanaal zit zijn rommel erin. Van boomstammen, wasmachines, bromfietsen tot autowrakken worden erin gegooid. Rozenhout legt uit dat de bemanning als het ware de boot door het kanaal duwt. “We hebben zelfs gehad dat de kapitein een keer (in augustus ...red.) in het water moest om boomstammen weg te halen, zodat de boot kon doorvaren.”

Flinke schade
Ruim een maand geleden heeft de postboot flinke schade aan het roer en de schroef opgelopen tijdens de voorlopig laatste vaart door het Saramaccakanaal. Hierdoor heeft de normale driedaagse reis zes dagen geduurd en al die tijd was de volledige bemanning aan boord. De boot is daarna voor reparatie drie dagen in het dok geweest. De directeur geeft aan dat de kosten van het dok, de overwerkuren van en voorzieningen voor de bemanning en alle andere benodigde maritieme assistentie, een flinke aanslag hebben gepleegd op de financiële middelen van het bedrijf.

De rivierdiensten van de SMS worden tegen een sociaal tarief uitgevoerd. Corneliskondre en Donderskamp zijn afhankelijk van de Wayambodienst. Met de postboot worden niet alleen passagiers vervoerd, maar op de heenweg ook alle grote aankopen, bouwmaterialen en levensmiddelen. Op de terugweg worden in de dorpen verbouwde landbouwproducten naar de afnemers in de stad meegenomen. Rozenhout kent de nood van de dorpelingen en hoopt dat Openbare Werken het kanaal op korte termijn schoonmaakt, “wij staan klaar om uit te varen”.

Edward Troon
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May