Samenleving moet ‘citizenship’ zelf inhoud geven
07 Nov 2012, 07:00
foto


Het thema voor de vijfde editie van de Democratiemaand, georganiseerd door Stichting Projekta is ‘Actieve Burgers’. Paul Tjon Sie Fat zal tijdens een discussieavond in verband met deze maand in het Lalla Rookh gebouw ingaan op het begrip citizenship gekoppeld aan discriminatie als maatschappelijk probleem.

Hij zal met het publiek antwoord proberen te vinden op de vraag op welke wijze discriminatie op grond van klasse, cultuur, ras, buitenlandse afkomst, gender, lichamelijke gebreken of geloof, een rol speelt in de Surinaamse samenleving. Door antwoord te geven op vragen zoals wie opkomen voor degenen die gediscrimineerd worden en wat de gediscrimineerde persoon en de overheid doen tegen discriminatie, wil hij het begrip ‘citizenship’ met de aanwezigen inhoud geven.

Maatschappelijk probleem
‘Citizenship' is een begrip dat in de jaren ’70 is ontstaan. Het begrip wordt vaak vertaald als actief burgerschap; het nemen van verantwoordelijkheid voor jezelf en je omgeving. Dit is een zeer brede definitie en geeft niet aan hoe ‘citizenship’ ingevuld zou kunnen worden. Dit is de reden waarom Tjon Sie Fat dit aan discriminatie koppelt als een concreet maatschappelijk probleem.

De kwaliteit van een democratie is afhankelijk van de inzet van betrokken en actieve burgers, zegt stichting Projekta in een persbericht. Betrokken en actieve burgers bundelen mensen en werken samen met anderen aan een betere en rechtvaardige samenleving, waarbinnen iedereen erkend wordt. Zij zijn geïnformeerd over hun rechten en verantwoordelijkheden en dragen deze uit. Zij dragen hun kennis en vaardigheden over aan anderen, zodat ook zij geïnformeerd zijn over hun rechten en verantwoordelijkheden en daarnaar kunnen handelen.

In de aankomende periode organiseert stichting Projekta daarom diverse lezingen en trainingen om hierin meer inzicht te geven. Ook wordt er een nieuwsbrief verspreid. Paul Tjon Sie Fat is in 2009 gepromoveerd op het onderwerp ‘Moderne Chinezen in Suriname en hun identiteitsvorming’. Hij verzorgt nu colleges op het gebied het culturele studies.

Onderwerp: discussie over Citizenship en Discriminatie. Inleider: dr. Paul Tjon Sie Fat. Plaats: Lalla Rookh gebouw. Datum: woensdag 7 november
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May