100% bouwfinanciering voor inkomens tot SRD 4000
06 Nov 2012, 15:00
foto
Vicepresident Robert Ameerali vandaag tijdens het beantwoorden van vragen in De Nationale Assemblee.


De regering heeft een plan klaar om te zorgen dat de laagste inkomensgroepen verzekerd zijn van een bouwterrein en een 100 procent financiering voor het opzetten van een woning. Dit zei vicepresident Robert Ameerali vandaag in De Nationale Assemblee bij de beantwoording van vragen over het huisvestingsplan.

De regering heeft twee groepen inkomens geregistreerd. De eerste bestaat uit mensen die een salaris tot SRD 2066 per maand verdienen. Voor deze groep telt een 100 procent financiering, een aflossing met een rente van 5 procent van SRD 330 per maand over een periode van 30 jaar. De maximale bouwoppervlakte is 100 vierkante meter.

De tweede groep bestaat uit personen met een inkomen tussen de SRD 2600 en SRD 4000. Deze groep krijgt ook een 100 procent financiering voor de bouw van de woning. De rente is 7 procent, waardoor de aflossing neerkomt op SRD 800 per maand. De hypotheek is voor 30 jaar en de bouwoppervlakte is 150 vierkante meter.

Bouwrijpe grond regering
Ameerali zegt dat in beide gevallen de regering zorgt voor bouwrijpe grond. De kosten daarvoor, het aanleggen van wegen en andere basisvoorzieningen zoals hoofdleidingen voor elektriciteit en water, worden door de regering bekostigd. “De mensen betalen alleen voor de bouw van hun woning”, deelt de vicepresident mee.

De financiering van de tweede groep is een aangepaste versie van de 7 procent regeling die al door de regering-Venetiaan was ingesteld. De regering-Bouterse heeft de fondsen daaruit aangewend om de gronden en de kosten die daarmee gemoeid gaan te bekostigen voor deze twee doelgroepen. Bij dit plan heeft de regering ook de hypotheekkosten gereduceerd. Het bedrag hiervoor is echter niet genoemd. De oppositie meent dat dit sociale programma niet zal werken omdat er nog altijd personen zijn die het niet kunnen betalen.

'Kleine man' tegemoet komen
Ameerali zegt dat de ervaring heeft uitgewezen dat dit wel het geval is. Coalitie parlementariër André Misikaba, betoogt dat hoe dan ook alles een prijs heeft. “De tijd dat woningen gratis waren, is voorbij. De mensen moeten betalen, behalve dan de speciale groepen in de samenleving”,stelt hij.
Ameerali zegt dat met de eerste categorie de regering de zogenaamde ‘kleine man’ behoorlijk is tegemoet gekomen, omdat die niet in aanmerking zou komen voor de 7 procent regeling.

De vicepresident wil vooral benadrukken dat er geen middelen via bouwcoöperatie ter beschikking worden gesteld. Alles gebeurt via het banksysteem. Alle regels voor dit plan worden ingesteld binnen de ‘Housing Autoriteit Suriname’ (HAS) die volledig belast zal worden met de uitvoering van dit plan. Binnen de HAS zal een woningbouwfonds worden ingesteld waar personen terecht kunnen.

Duidelijkheid bouwprijs
De indruk die er is geweest dat vrijwel alle ministeries, particulieren, en niet gouvernementele organisaties (ngo’s) in de HAS vertegenwoordigd zullen zijn, berust volgens de vicepresident niet op waarheid. Alleen de ministeries van Sociale Zaken, Openbare Werken, Financiën en dat Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer, zijn namens de overheid in de HAS, aanwezig. Nadat de HAS is ingesteld worden duidelijke werkgebieden voor de deskundigen van de ministeries aangewezen. Ngo’s en buurtorganisaties werken apart samen. Ze kunnen als partners van de overheid samenwerken maar worden niet vertegenwoordigd in de HAS.

Financieringen van dit plan worden gecontroleerd door de Centrale Bank van Suriname. Ameerali zegt dat de bank volgens de bankwet en de wet toezicht op bank en kredietwezen, controle heeft op alle financiële instellingen. De HAS zal een raad van bestuur hebben en zal elk jaar een jaarverslag moeten uitbrengen. De regering zal voor dit plan vandaag nog tabellen produceren en aanbieden aan De Nationale Assemblee, waar duidelijker zal zijn wat de bouwprijs van een woning zal zijn. Met name de oppositie heeft hierop aangedrongen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May