Haïti vraagt om internationale noodhulp
06 Nov 2012, 15:30
foto
Haïti kampt al met 's werelds grootste cholera-uitbraak (Foto: Reuters).


De Haïtiaanse regering heeft opnieuw om internationale noodhulp gevraagd om het land te helpen met de nasleep van de orkaan Sandy. Voedseltekorten hangen het land boven het hoofd.

De orkaan die het land op 24 oktober heeft getroffen, heeft veel landbouwgewassen in het zuiden van Haïti beschadigd. Hulpverleners en ambtenaren zijn ook alert op een toename van de cholera-gevallen in het kielzog van grootschalige overstromingen.

In Haïti zijn meer dan 50 mensen gedood. Het land heeft nog moeite om te herstellen van de aardbeving van 2010. Duizenden mensen wonen nog steeds in geïmproviseerde onderkomens, nu meer dan twee jaar na de verwoestende aardbeving.

Premier Laurent Lamothe heeft zondag opnieuw een oproep gedaan om hulp. De vrees bestaat dat de onhygiënische omstandigheden kunnen leiden tot een toename van cholera. Sinds eind 2010 zijn meer dan 7.500 mensen omgekomen in de cholera-epidemie in Haïti. Wekelijks worden nog steeds honderden nieuwe gevallen geregistreerd.

Landbouwschade Jamaica en Cuba
Ofschoon orkaan Sandy Haïti nauwelijks geraakt, hebben de zware regenval en sterke wind meer dan 70% van de gewassen in het zuiden van het land vernietigd. In dit deel van Haïti was de voedselonzekerheid al een grote zorg. Ook Jamaica heeft schade opgelopen aan zijn landbouw en infrastructuur.

Cuba kampt ook met een grote schade aan zijn gewassen, waar orkaan Sandy elf levens heeft geëist. Het land is bezig met grootscheepse opruimingsactiviteiten na het natuurgeweld. Honderden elektriciens zijn bezig om de stroomvoorziening in het oosten van het land te herstellen.

De Cubaanse president, Raul Castro, die het getroffen gebied –de tweede stad Santiago- heeft bezocht, zei dat de regio eruit zag alsof zij was gebombardeerd. Rusland, Venezuela en Bolivia hebben al hulp gestuurd en komt er meer uit Ecuador.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May