Olie- en goudprijs dalen gestadig
04 Nov 2012, 14:30
foto


De goudprijs heeft de laagste prijs bereikt in twee maanden. Het edelmetaal is vrijdag verhandeld voor US$ 1.676,90 per ounce. In het weekend zijn de internationale markten gesloten en wijzigt de prijs van goud niet. Ook de prijs voor een vat ruwe olie daalde naar US$ 84,86, het laagste niveau sinds juli. Dat was bijna US$ 3 lager dan verwacht.

De voorziene positieve impuls door het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport is uitgebleven op de internationale markten. Er werd een toename van 125.000 banen verwacht, maar uiteindelijk bleek dat de Amerikaanse economie in oktober voor 171.000 nieuwe banen had gezorgd.

De olieprijs wordt ook gedrukt door de aanhoudende overvloedige olievoorraden, waardoor de prijs voor olie zich sinds half september in een neerwaartse trend beweegt. Op de Amerikaanse aandelenmarkten is er een nervositeit in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen aanstaande dinsdag.

Sterkere dollar
De druk op de goudprijs neemt toe door de sterkere dollar. Al zeven weken stijgt de dollar ten opzichte van de euro. Na het betere banenrapport steeg de dollar ook ten opzichte van de pond. Op de fysieke markten, de goudimporteurs in India - van oudsher ’s werelds grootste goud consument - haasten ze zich om voorraden in te slaan voor de grote festiviteiten nadat de prijzen van het edelmetaal hun laagste niveau bereikten in bijna een maand. India nadert het hoogtepunt van zijn festivalseizoen met Divali en Dhanteras later deze maand. Goud is een belangrijk onderdeel van geschenken en wordt gebruikt voor de bruidsschat op bruiloften die populair zijn in deze tijd van het jaar. Ook de prijzen van platina en zilver zijn gedaald.

De olieprijzen zijn ook gedaald door de versterkte dollar. De Amerikaanse overheid heeft buitenlandse tankers ingezet om extra voorraden te leveren in het kielzog van superstorm Sandy. Een sterkere dollar maakt de olie duurder voor buitenlandse kopers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May