Situatie dorpsbestuur Corneliskondre verergert
03 Nov 2012, 16:15
foto


De situatie rond de wisseling van het bestuur van het Inheemse dorp Corneliskondre, aan de Wayamborivier, neemt grimmige vormen aan. Vrijdag heeft een schoonzoon van de voormalige kapitein André Janomo een dochter van basja Srisria Edgar een klap gegeven. Dit naar aanleiding van een ruzie die ontstaan was tussen twee kinderen. De basia heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

De afgewezen kapitein Janomo weigert zich neer te leggen bij het verlies van zijn kapiteinschap. Dit vervatte hij nogmaals in een mail naar de redactie van Starnieuws. "Ze hebben dingen gedaan zonder dat ik het weet", stelt Janomo. Hij vindt dat zaken niet goed zijn gegaan en dat hij onterecht opzij is geschoven. De nieuwe kapitein Eugene Api is een jongere broer van Rosita Api, de echtgenote van Janomo.

In afzonderlijke gesprekken hebben districtscommissaris Naltus Naana van Sipaliwini, én voorzitter Ricardo Pané van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) aangegeven dat Janomo voor hen een gepasseerd station is. Zij stellen dat op correcte wijze de verkiezing en overdracht plaatsgevonden heeft van het nieuwe dorpsbestuur. Janomo moet zich hierbij neerleggen.
"Er moet gewoon aangifte worden gedaan en de politie moet optreden", is de reactie van Pané op het incident in Corneliskondre.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May