DNA fiatteert toetreding tot rampenbeheersingsinstituut
03 Nov 2012, 00:00
foto
Minister Lamuré Latour van Defensie had geen moeilijke job om de ontwerpwet, oprichting Caribisch instituut rampenbestrijding, te verdedigen.


De Nationale Assemblee (DNA) heeft met algemene 28 stemmen groen licht gegeven dat Suriname het Caribische rampenbestrijdingsinstituut (CDEMA) mede opricht. Het land is vanaf maart 2009 lid van dit regionale instituut en heeft nu de ontwerpwet goedgekeurd.

Met de goedkeuring is Suriname het vijfde land dat toestemming geeft voor het oprichten van het instituut. In het oprichtingsdocument staat dat wanneer zeven landen de overeenkomst hebben getekend en geratificeerd, de oprichting kan plaatsvinden.

Beslissende rol
Het Caribische instituut zal niet alleen een coördinerende maar ook een beslissende rol hebben bij de beheersing van rampen. Het instituut dat formeel bij wet moet worden opgericht, regelt de ondersteuning van de lidlanden bij rampen. Om effectief deel te nemen in het instituut hebben de landen financiële en organisatorische verplichtingen. Het Caribische instituut zal in direct contact staan met nationale rampen beheersingsinstituten in de lidlanden.

Voor Suriname zal dat het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zijn. Ook de maritieme autoriteit zal een belangrijke partner zijn van het instituut. Echter zal dit instituut formeel bij wet ingesteld moeten worden, wat ook door de regering is beloofd. Deze toezegging deed minister Lamuré Latour van Defensie bij de beantwoording van vragen, vrijdagmiddag.

Recordtempo
De behandeling en aanname van deze ontwerpwet heeft slechts in één middag plaatsgevonden. Behalve enkele opmerkingen en vragen van de leden van de commissie die de wet heeft voorbereid, hebben andere parlementariërs niet het woord gevoerd. In de tweede ronde had geen enkel assembleelid nog een vraag te stellen. De Nieuw Front fractie heeft niet deelgenomen aan deze vergadering, maar heeft wel de presentielijst getekend om quorum te verlenen, waardoor er wel vergaderd kon worden. Het Nieuw Front heeft nog voor de vergadering begon, uit boosheid om het lange wachten, besloten een signaal te geven en verliet het assembleegebouw.

De Nieuw Front-leden Guno Castelen en Patrick Kensenhuis, die laat naar de vergadering kwamen, besloten het voorbeeld van hun collega's te volgen en zijn ook weggegaan. In een lange schorsing waar aktes van wijzigingen werden voorbereid door de regering, heeft de coalitie met succes er alles aan gedaan om genoeg leden in de zaal te hebben om de ontwerpwet aan te nemen. Gedurende de hele vergadering waren er nog geen 26 leden in de zaal aanwezig. Uiteindelijk is het ontwerp aangenomen met 28 algemene stemmen.
De volgende openbare vergadering van De Nationale Assemblee is dinsdag. Dan zal de regering antwoorden op de vragen gesteld over het 'Huisvestingsplan 2012-2017'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May