IOL houdt lezing over 'vrijheid' met Indonesië als rode draad
02 Nov 2012, 14:30
foto
Gerard Termorshuizen


De sectie Nederlands van het Instituut voor Opleiding van Leraren organiseert zaterdag een lezing, die verzorgd wordt door Gerard Termorshuizen. Zijn presentatie is getiteld:`O, almachtige vrijheid; er is vermoedelijk niets dat almachtiger is dan vrijheid' (Pramoedya Ananta Toer): van een koloniaal Insulinde naar een onafhankelijk Indonesië'.

Termorshuizen is als gastonderzoeker verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). In 2011 verscheen het tweede en laatste deel van zijn Indisch-Nederlandse persgeschiedenis onder de titel Relationisten en reactionairen. (over de periode 1905 –1942. Het boek geeft een bijzonder beeld van een zeer roerige tijd in het voormalige Indië: de voortdurend in kracht toenemende confrontatie tussen het Indonesische nationalisme en het moederland dat de kolonie ten koste van alles wilde behouden.

De Indisch-Nederlandse pers die, op veelbetekenende uitzonderingen na, dat streven ondersteunde, was mede verantwoordelijk voor het verlies van Indië en het ontstaan van de Republiek Indonesië. Aan de hand van honderdduizenden krantenpagina’s volgde Termorshuizen de historische ontwikkelingen die de Indische dagbladpers een eigen identiteit gaven.
In 2001 verscheen het eerste deel, ‘Journalisten en heethoofden’ (over de periode van 1774-1905). Deze publicaties bieden een rijke beschrijving van de sociale en culturele geschiedenis van Nederlands-Indië.

Na de lezing van Termorshuizen zullen Lila Gobardhan en Nita Ramcharan ingaan op de Surinaamse Persgeschiedenis, zoals vastgelegd in ‘K’ranti’ uit 2008.

De lezing wordt om 19.00 uur gehouden in het Guesthouse van de Anton de Kom Universiteit van Suriname aan de Leysweg.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May