Brandstoftekorten nekken herstel na storm Sandy
02 Nov 2012, 12:00
foto
Het tekort aan benzine legt een grote druk op het geduld van de bewoners in de staten New Jersey en New York.


Brandstoftekorten en moeilijkheden bij het herstel van de energievoorziening belemmeren de pogingen om het noordoosten van de Verenigde Staten van Amerika (VS) om zo snel mogelijk weer op poten te krijgen.

Bij benzinestations in New York en New Jersey zijn gevechten uitgebroken. Energieleveranciers hebben gewaarschuwd dat sommige delen van de getroffen gebieden waarschijnlijk tot 11 november zonder elektriciteit zullen zitten. De woede onder de bevolking van de Staten Island van New York neemt ook toe, omdat ze vinden dat ze zijn vergeten.

Orkaan Sandy heeft tot nog toe meer dan 90 levens geëist in de VS. De schade van de storm wordt geschat op ongeveer US$ 50 miljard. Voor burgemeester Micheal Bloomberg van New York was Sandy een eye-opener. Sandy heeft volgens hem de bevolking met de neus gedrukt op de klimaatverandering. En aangezien slechts president Barack Obama dit als een “urgent probleem” ziet, heeft hij besloten zijn stem bij de presidentiële verkiezingen te geven aan Obama.

Aanhoudende vervoersproblemen
Ook vandaag kampen de bewoners en werknemers van de gebieden die orkaan Sandy heeft aangedaan, met aanhoudende vervoersproblemen en gebrek aan elektriciteit en brandstof. Bij veel tankstations zijn er lange rijen auto's en mensen met jerrycans.

Een eigenaar van een tankstation in New Jersey vertelde ‘The New York Times’ dat al gedurende 36 uur benzine aan het pompen is. Hij moest de politie bellen en tijdelijk de pompen uitschakelen toen de woede onder de klanten steeg. Sommige leveranciers hebben hun prijzen fors aangepast. Ruim de helft van de tankstations in New Jersey en in New York City blijven vooralsnog gesloten.

De energie-leveranciers hopen tegen zaterdag de elektriciteit in heel Manhattan en andere gebieden in Brooklyn te herstellen, zodat meer metrolijnen hun diensten kunnen hervatten. Vandaag is het treinvervoer nog gratis en blijft het verbod op autoverkeer met minder dan drie mensen in Manhattan. Consolidated Edison, het energiebedrijf dat New York voorziet, heeft ervoor gewaarschuwd dat sommige delen van de stad tot 11 november nog in het donker zullen zijn. Bijna 45% van de klanten in New Jersey en ongeveer 15% in de staat New York blijven tot dan zonder elektriciteit.

Woede stijgt
De woede onder de bewoners stijgt bij de vertraging van hulpverlening. Het puin ligt overal en zoeken bewoners tussen de wrakstukken van hun huizen naar bruikbare goederen. De Nationale Garde en maatschappelijke groeperingen worden in New York en New Jersey ingezet te midden van toenemende angst voor oudere bewoners die zijn gestrand in hun huizen. In Hoboken, New Jersey, zijn zo'n 20.000 mensen nog steeds gevangen in hun huizen terwijl het vloedwater langzaam teruggaat.

De autoriteiten hebben de bewoners gewaarschuwd niet in het water te lopen dat vervuild is met rioolwater en chemicaliën. Het aantal doden in de VS groter is dan in het Caribisch gebied, waar 69 mensen werden gedood door Sandy.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May