Derde cyanide-lekkage bij Rosebel Gold Mines/Iamgold
02 Nov 2012, 00:00
foto
De cyanide-lekkage in de mill via deze verroeste pijp, woensdagmiddag op Rosebel Gold Mines in Brokopondo.


Voor de derde keer in drie weken was er woensdag weer een lekkage van cyanide oplossing tijdens de goudproductie in de 'mill' van Iamgold/Rosebel Gold Mines te Brokopondo. Deze keer is het gevaarlijke spul niet terechtgekomen op medewerkers. De leiding van het bedrijf zegt aan Starnieuws dat na constatering van de lekkage het proces meteen is stilgelegd en zijn de nodige maatregelen direct getroffen, conform het bedrijfsprotocol.

Vakbondsleider bij Rosebel Gold Mines, Freddy Brug, zegt dat het bestuur rapportage heeft gekregen van de nieuwe cyanide-lekkage. Hij wijst erop dat onlangs een onderhoud is geweest over de lekkage van cyanide waarbij de Canadese multinational beloofd heeft de verroeste leidingen te vervangen. De veiligheid van werknemers en het milieu zijn gegarandeerd door het bedrijf.

Preventieplan in uitvoering
Rosebel heeft naar aanleiding van de lekkage van de cyanide oplossing van 14 oktober maatregelen geïdentificeerd om soortgelijke incidenten te voorkomen, deelt de maatschappij mee. Er is een preventieplan in uitvoering. Een van de belangrijke maatregelen is het vervangen van bepaalde pijpleidingen door roestvrij materiaal. Dit proces is nu gaande.

Woensdag heeft zich volgens het bedrijf een kleine lekkage voorgedaan in de mill. Het ging om een zeer geringe hoeveelheid cyanide oplossing (50-100 ml) in een afgebakend gebied. "De professioneel getrainde werknemers die in de omgeving werkzaam waren, waren volledig gekleed in beschermende uitrusting. Op geen enkel moment was er enig gevaar voor de gezondheid van de betreffende werknemers en het milieu", zegt Iamgold/Rosebel Gold Mines. Rosebel gaat door met uitvoering van het preventieplan en inspecties om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te garanderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May