Inkomensongelijkheid het grootst sinds 20 jaar
02 Nov 2012, 03:00
foto
De liefdadigheidsorganisatie 'Save The Children' zegt dat inkomensongelijkheid de levenskansen van kinderen schade berokkend.


In de afgelopen twintig jaar is de inkomensongelijkheid wereldwijd alleen maar toegenomen. Volgens een nieuw rapport van ‘Save The Children’ heeft die ongelijkheid nu, in twintig jaar tijd, haar piek bereikt.

‘Save The Children’ erkent dat er vorderingen zijn gemaakt bij bepaalde gestelde doelen zoals het verminderen van kindersterfte. En toch, zegt de organisatie, zijn die vorderingen niet gelijk verdeeld over de inkomensgroepen. Als de trend van ongelijkheid zich voortzet, kan het de pogingen om de levensstandaard te verhogen, belemmeren, stelt de liefdadigheidsorganisatie.

Het rapport is gepubliceerd aan de vooravond van een topvergadering van de Verenigde Naties over armoede. "In de afgelopen decennia heeft de wereld indrukwekkende vooruitgang geboekt bij het terugdringen van kindersterfte en het verbeteren van de mogelijkheden voor kinderen. We bereiken nu het keerpunt waarop vermijdbare sterfgevallen onder kinderen kunnen worden uitgeroeid”, zegt Justin Forsyth, het hoofd van ‘Save the Children’.

"Tenzij ongelijkheid wordt aangepakt ... zal een toekomstig ontwikkelingskader gewoon niet lukken bij het handhaven of versnellen van de vooruitgang. Wat erger is, het zal individuele landen – en de wereld – belemmeren om echte groei en welvaart te ervaren”, voegt Forsyth eraan toe.

Rijken worden rijker
De onderzoekers van ‘Save The Children’ hebben uitgevonden dat in de meeste van de 32 ontwikkelingslanden die zij hebben bekeken, het inkomen van de rijken sinds de jaren 1990 is toegenomen. In een vijfde van de landen, waren de inkomens van de armsten over dezelfde periode, verminderd.

De inkomenskloof is in het bijzonder gegroeid onder kinderen, wat hun welzijn beïnvloedt en verschillen veroorzaakt in een aantal belangrijke indicatoren, concludeert de organisatie. Zo is bijvoorbeeld is de kindersterfte in Tanzania onder de rijksten, een vijfde van de bevolking, tijdens de onderzoeksperiode teruggelopen van 135 naar 90 per 1.000 geboorten. In dezelfde periode ging de kindersterfte onder de armsten bescheiden met drie terug, van 140 naar 137 per 1.000 geboorten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May