Iamgold registreert cyanide-lekkage tóch als bedrijfsongeval
01 Nov 2012, 05:00
foto
De cyanidepomp te Rosebel Gold Mines die de pijpleiding bediende zal worden vervangen door roestvrij materiaal.


De Canadese goudmaatschappij Iamgold/Rosebel Gold Mines heeft, na gesprekken met de werknemersorganisatie, besloten de recente cyanide-lekkage tóch te registreren en te accepteren als een bedrijfsongeval. Dit zegt voorzitter Freddy Brug van de werknemersorganisatie bij de multinational aan Starnieuws.

“Voor ons is de registratie als ongeval heel belangrijk omdat dat ook een voorziening is naast de normale ongevallen in onze collectieve arbeidsovereenkomst", zegt Brug. Volgens hem is het gesprek met de leiding van Iamgold/Rosebel Gold Mines positief en naar tevredenheid geweest. Als achteraf mocht blijken dat de medewerkers schade hebben ondervonden aan de lekkage zal het bedrijf dat compenseren conform de cao.

Veiligheid doorgesproken
Iamgold heeft ook gesproken met minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM). De bewindsman heeft ook dat gesprek positief ervaren. In dat onderhoud is niet alleen de laatste cyanide-lekkage besproken maar ook andere zaken over arbeidsregelingen en bedrijfsongevallen.

Zo is gesproken over twee ongevallen in het bedrijf binnen een half jaar, waar vraagtekens geplaatst zijn over de veiligheid van de werknemers. Miskin is omstandig geïnformeerd over de bedrijfsveiligheid binnen Iamgold. De leiding van de goudmaatschappij heeft beloofd zich te houden aan alle veiligheidsvoorschriften en protocollen.

Veiligheidsplan
Brug zegt dat de vakbond de volledige en schriftelijk rapportage heeft ontvangen van onder het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) en andere overheidsinstellingen over de lekkage. Het gebeurde is goed doorgepraat. Iamgold heeft vastgesteld dat hoewel het geen vereiste is, de leidingen waaruit de cyanide is gelekt zal worden vervangen door roestvrij materiaal. Er zal een preventieplan worden opgesteld met daarin regelmatige controle van de werklocatie, leidingen en andere objecten die te maken hebben met de veiligheid van de medewerkers. “Ik moet zeggen dat het hoopgevend is”, stelt Brug.

Minister Miskin heeft Iamgold laten weten dat zijn ministerie spoedig geavanceerde meetinstrumentaria zal aanschaffen voor zijn werkarmen om meer armslag te krijgen bij inspectiewerkzaamheden in bedrijven. Volgens Miskin zijn er technologieën in de wereld op dit gebied die ook in Suriname bijgehouden moeten worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May