Noordoosten van VS pakt draad weer op
31 Oct 2012, 10:00
foto
Het zal dagen duren voor al het vloedwater weg is en er volledige energietoevoer mogelijk is. (Foto: Reuters)


Miljoenen mensen in het noordoosten van de Verenigde Staten van Amerika proberen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken na de enorme ravage die orkaan Sandy heeft achtergelaten. Bedrijven, markten en luchthaven openen langzaam maar zeker hun deuren.

Echter zullen een volledige energievoorziening en het openbaar vervoer nog een paar dagen op zich laten wachten. Met nog zes dagen te gaan voor de verkiezingen op 6 november, bezoekt president Barack Obama de geteisterde gebieden aan de kust van New Jersey, waar de orkaan Sandy maandag aan land kwam. De Republikeinse gouverneur van New Jersey heeft Obama en de federale overheid geprezen om hun reactie op de storm.

Sandy heeft 40 mensen gedood in de Verenigde Staten, is opgerukt naar het binnenland en heeft sneeuw gedumpt in de Appalachian Mountains. Een afgezwakte Sandy heeft zich traag verplaatst over Pennsylvania, en zal zich naar verwachting verplaatsen naar het noorden in de richting van het westen van New York en Canada, voorspelt de Amerikaanse Weerdienst (NWS). Voor de Great Lakes gelden waarschuwingen voor hevige sneeuwstormen en kustoverstromingen.

Onder water en zonder stroom
Gehavend door een record stormvloed van bijna 14 meter water, bleven delen van New York City onder enkele meters water. In de deelgemeente van de stad, Staten Island, gebruikt de politie helikopters om gestrande bewoners van daken te halen.

In de omgeving van de Hudson rivier in New Jersey, helpen leden van de Nationale Garde de bewoners om het vloedwater uit hun huizen te pompen. Meer dan 8,2 miljoen gezinnen en bedrijven in verschillende staten zitten nog zonder elektriciteit, als gevolg van bomen die zijn omgevallen door de hevige rukwinden en hoogspanningskabels hebben vernield. Volgens gouverneur Christie van New Jersey zou het zeven tot tien dagen kunnen duren voordat de stroomtoevoer over de gehele staat is hersteld.

Ondergrondse spoorwegen en tunnels waar dagelijks miljoenen mensen gebruik van maken in New York City liggen onder water. In de laag gelegen gebieden van Mahattan, ging het licht bij een kwart miljoen mensen uit nadat een transformator ontplofte in een onderstation.

New York City zal waarschijnlijk nog dagen zonder metro-vervoer zitten, zeggen de autoriteiten. Bussen zijn op beperkte basis actief, veel bewoners liepen lange afstanden of probeerden een van de schaarse taxi’s te pakken te krijgen. In Hoboken in New Jersey is een hele vloot gele taxi’s te zien die tot bijna hun ruiten onder water liggen.

Heropening financiële markten
Ondanks een groot deel van de financiële district van de stad is beschadigd door overstromingen, plannen de financiële markten vandaag te heropenen. In hoeverre dat kan, zal door de dag nog moeten blijken, omdat veel werknemers niet aan de slag kunnen zonder openbaar vervoer uit de voorsteden.
In een helikopter overzag gouverneur Christie de verwoesting langs de kust. Boten zijn op de drift, promenades zijn weggespoeld en wegen worden geblokkeerd oor enorme zandverschuivingen. De verzekerde schade wordt geschat op US$ 15 miljard.

De campagnes om het presidentschap zullen later deze week worden opgepakt. Romney zal naar verwachting vandaag een bijeenkomst houden in Florida, terwijl president Obama het houdt op donderdag. Obama wordt geconfronteerd met het politieke gevaar als de overheid niet goed reageert op de nasleep van Sandy. Zijn voorganger George W.Bush faalde bij de orkaan Katrina in 2005.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May