Felle discussie rond Huisvestingsplan in DNA
30 Oct 2012, 15:00
foto
De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de ontwerpwet 'Huisvestingsplan 2012-2017'.


De discussies in De Nationale Assemblee (DNA) rond het ingediende ‘Huisvestingsplan 2012-2017’ lopen hoog op. Het 66-pagina's tellende document is volgens de regering en de coalitie een duidelijk omlijnd plan dat ondersteund moet worden met wetgeving. De oppositie trekt dit zwaar in twijfel.

Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh die het plan van de regering ‘rommel’ noemt, zegt dat het slechts een referentiekader is, wat totaal in strijd is met de grondwet. De oppositie blijft er op hameren dat president Desi Bouterse en zijn regering 18.000 woningen hebben beloofd. Zij wil dat terugzien in een plan, waarin alle aspecten worden uitgewerkt. De oppositie wil weten waar de woningen komen, wat het plan precies gaat kosten. Dit alles moet in detail uitgewerkt worden waardoor het duidelijk is hoe het uitgevoerd zal worden.

Veel indringende vragen
De discussie liep vooral hoog op bij de spreekbeurt van Ronny Asabina (fractieleider BEP) die gedetailleerd de verschillende aspecten besprak van een “echt plan waar het in dit stuk aan ontbreekt”. Naast die aspecten heeft de parlementariër 47 vragen voor de regering, waarvan de antwoorden moeten bijdragen tot een echt plan. Hij heeft overigens gezien de kosten die gepaard gaan met de bouw van de woningen en heeft moeite met het begrip ‘sociale woningbouw’, zoals in het document staat aangegeven. Asabina, die lid is van de commissie die de behandeling van het document heeft moeten voorbereiden, vond ondersteuning van het Nieuw Front, wat leidde tot felle discussies in het parlement.

André Misikaba en Melvin Bouva, beiden van de Mega Combinatie/NDP), vinden dat het plan van de regering verkeerd of helemaal niet wordt gelezen door de oppositie om het dan niet goed uit te leggen aan de samenleving. De Nieuw Front oppositie heeft om haar kritische houding bij de discussie vaker moeten aanhoren dat ze nu een grote mond opzet. Het Nieuw Front was tien jaar aan het bewind en zou niet eens 400 woningen hebben gebouwd en heeft niet gedurfd met een huisvestingsplan te komen. “Als de voorgaande regeringen dat plan had gemaakt, zaten we vandaag niet hier in deze discussie, maar konden we dat uitvoeren”, sneerde Misikaba. Ook voorzitter Jennifer Geerlings-Simons mengde zich af en toe in de discussie. “Zelfs die rommel heeft u niet kunnen produceren”, beet zij Randjietsingh toe.

Vuile was buiten hangen
Als eerste zijn de commissieleden die de ontwerpwet hebben voorbereid' aan het woord. Over en weer werden er door de coalitie- en oppositieleden die in deze commissie zitten, onthullingen gedaan over hoe de voorbereiding is geweest. Er zou volgens Asabina in totaal maar drie uren hierover zijn vergaderd. Misikaba die hem deze onthulling niet in dank afnam, verweet Randjietsingh ervan geen enkele participatie te hebben gehad in de commissie, maar nu wel het hardst schreeuwt dat het document niet goed is.

Simons stoorde zich eraan dat de oppositie doet overkomen alsof het de coalitie is die de behandeling van het document in het openbaar heeft doorgedrukt. Zij legt uit dat nadat de commissie het werk heeft gedaan en adviezen heeft uitgebracht, het alle 51 leden zijn geweest die besloten hebben dat het document ‘ready’ was voor een behandeling in het openbaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May