Sandy verminkt New York en Amerikaanse oostkust
30 Oct 2012, 16:00
foto


Zware overstromingen, miljoenen in het donker, 50 huizen afgebrand en 29 doden. “Een grote ramp,” noemde de Amerikaanse president Barack Obama de staat New York nadat monsterstorm Sandy er had huisgehouden.

Miljoenen mensen werden vanmorgen wakker met scènes van verwoesting. Delen van Manhattan in New York City werden overspoeld toen de Hudson rivier en andere rivieren over hun oevers traden. Het zeewater stroomde in wegtunnels en het metro-netwerk. Auto’s in de straten werden meegesleurd door het woeste water.

Het legendarische metro-netwerk van New York City is al 108 jaar, “maar het is nog nooit geconfronteerd met een ramp zo verwoestend als gisteravond,” zei het hoofd van het stadsvervoer vanmorgen vroeg. Een groot deel van Atlantic City, New Jersey, is onder water en zijn 30.000 inwoners geëvacueerd.

Manhattan is het financiële hart van de stad. “Lower Manhattan wordt bedekt door zeewaterdistrict,” werd Howard Glaser, directeur van de operaties voor de staat New York, geciteerd. “Het zeewater haast zich naar de Battery Tunnel.” Deze tunnel verbindt Manhattan met Long Island.

Vijf meter water
Sandy is een van de grootste orkanen die het land ooit heeft geraakt. Het kwam gisteravond in de buurt van Atlantic City in New Jersey aan land met winden met een kracht van meer dan 129 kilometer per uur. In het noorden van New Jersey is een dijk doorgebroken en is de stad Moonachie overstroomd. “Moonachie is verwoest. Elke straat heeft vier tot vijf meter water op zich,” zei districtschefstaf Jeanne Baratta aan CNN.

Ongeveer zeven miljoen gezinnen en bedrijven tussen Carolina en Ohio zitten ook zonder energie. Voorspeld was dat de monsterstorm ongeveer 50 miljoen mensen kon treffen. Maximaal een miljoen mensen zijn bevolen hun huizen te verlaten. Sandy is nu op weg naar Canada.

De storm heeft niet allee de presidentiële campagne verbroken, maar ook de Amerikaanse financiële markten gesloten voor een tweede dag. President Obama heeft intussen de noodsituatie uitgeroepen voor New York en New Jersey. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in schade bij dit soort rampen, schat de economische verliezen op 20 miljard dollar, waarvan de helft is verzekerd.

Sandy laat een spoor van ondergelopen huizen, omgevallen bomen en neergehaalde hoogspanningskabels. De orkaan werd imposant door zijn brede winden die een record stormvloed van bijna 14 meter bracht naar het centrum van Manhattan. Het vorig record is van orkaan Donna in 1960 met een vloedgolf van ongeveer 10 meter. Er zijn winden gemeten met een kracht van 145 kilometer per uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May