Goede resultaten bij duurzaam agrarisch produceren
29 Oct 2012, 21:00
foto


Vandaag zijn de resultaten van het onderzoeks- en begeleidingsproject voor het toepassen van de basisprincipes van Global Good Agricultural Practices (Global G.A.P) gepresenteerd door MN Food Impex. Dit bedrijf is het tweede bedrijf in de reeks van drie, dat deelneemt aan het project voor duurzaam agrarisch produceren. Gopex International was het eerste bedrijf dat in augustus de onderzoeksresultaten voor het gewas boulanger presenteerde.

Voor het uitvoeren van het project was door de exportintensiteit van deze gewassen gekozen voor boulanger, oker en sopropo. De sopropo planten die door dit bedrijf zijn geplant zijn goed opgekomen, hadden weinig last van insecten en er is zo min mogelijk gebruik gemaakt van pesticide. Het droge seizoen heeft een grote rol gespeeld bij het planten en de oogst van sopropo, geeft de voorlichting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan.

Positieve beoordeling
Om tot betere productie te komen volgens de Global G.A.P. vereisten, zal het bedrijf in samenwerking met het ministerie van LVV werken aan onder andere het trainen en bewustwordingsproces bij het personeel, de veiligheid en het nauwkeuriger registreren van het plant- en oogstproces.

Toepassing van de aangeleerde technieken van duurzame landbouw in lijn met de moderne vereisten, geeft producenten een betere armslag om een positieve beoordeling te krijgen voor hun productiesysteem bij de keuring van productieprocessen. Het onderzoek is in de eerste instantie gericht op het verschaffen van kennis en vaardigheden aan de producent van productietechnieken ter facilitering van duurzaam agrarisch produceren. Zo kan in de nationale voedselzekerheid worden voorzien en behouden en kunnen exportmarkten voor Surinaamse gewassen behouden en uitgebreid worden, meldt de voorlichting van LVV.

Internationale vereisten
Sinds mei 2012 zijn daadwerkelijke veldproefactiviteiten binnen dit project van start gegaan. Er is een vergelijking gemaakt tussen het productiesysteem van de producent en het productiesysteem volgens de ontwikkelde richtlijnen van het ministerie, met medeneming van de basisprincipes van de Global G.A.P. Gopex International heeft veldproeven gedaan met boulanger, MS Ibrahim met oker en MN Food Impex met sopropo.

Door het project kunnen producenten hun productieproces en -omgeving verbeteren en krijgt LVV informatie om de technische vaardigheden in de productieprocessen van landbouwproducenten gericht te versterken. Het verder vormgeven aan het controle- en monitoringssystemen ter waarborging van met name voedselveilige productie, zal steeds belangrijker worden voor de internationale agrarische handel om aan te tonen dat Surinaamse voedselveiligheidssystemen conform de internationale vereisten functioneren, zegt LVV.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May