“Een beroerte is niet leeftijdsgebonden”
29 Oct 2012, 20:00
foto
Tijdens de open dag was er veel belangstelling voor hoe een beroerte kan worden voorkomen. (Foto: Raoul Lith)


“Een beroerte is niet aan leeftijd gebonden”, zegt Renuka Madari, fysiotherapeut bij het Revalidatiecentrum. De laatste zes maanden valt het op dat veel jonge mensen onder de 40 jaar een beroerte krijgen, onthult ze. Wereldwijd wordt vandaag, 29 oktober World Stroke Day, aandacht besteed aan vooral het natraject na een beroerte.

Het Revalidatiecentrum van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft vandaag een open dag gehouden, met het doel mensen bewust te maken wat een beroerte is. “Een beroerte is als de bloedvoorziening van de hersenen plotseling wordt onderbroken en daarmee ook de zuurstofvoorziening,” legt Madari uit. Als risicofactoren noemt ze op: roken, hoge bloeddruk, een hoge cholesterol gehalte, overgewicht en weinig beweging. “Als we er een gezonde levensstijl op na houden, kunnen we al veel verder,” pleit de fysiotherapeut.

Verregaande gevolgen van een beroerte zijn dat een lichaamshelft minder functioneert of helemaal niet. Het kan ook voorkomen dat een gezichtshelft uitvalt bij patiënten of dat zij bewusteloos zijn. “Dat is het acute gedeelte.” Madari zegt dat de nadruk vandaag ligt op wat het na-traject is van zo een aanval. Afhankelijk van de delen van het lichaam die minder of helemaal niet meer functioneren, wordt gekeken hoe de behandeling er verder uit ziet. Revalidatie, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie zijn de stappen die genomen kunnen worden.

Dubbele beperking
Madari legt uit dat een beroerte meer is dan alleen het uitvallen van een lichaamsdeel. “Er komt veel meer bij kijken. Je leven moet je gaan aanpassen. Als je kijkt naar de infrastructuur in dit land, kan je niet overal met een rolator of een rolstoel terecht. Het lijkt dan op een dubbele beperking.”

Henna Oehlers, voorzitter van de Vereniging Verder na een Beroerte (VVB), vindt het goed dat er bekendheid wordt gegeven aan deze dag. “In de vereniging zijn we constant informatie aan het delen, we hebben vaak sessies.” Ze is tevreden met de samenwerking met de therapeuten en de medewerkers van het Revalidatie Centrum.

Het is mogelijk om volledig te herstellen van een beroerte. Wat de patiënt nodig heeft is tijd om volledig te herstellen. “Totale herstel hangt helemaal af van hoe groot de beschadiging is en hoe snel de behandeling wordt opgepakt en hoe snel het genezingsproces geschiedt,” stelt Madari.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May