Criminele haarden op goudvelden worden aangepakt
01 Nov 2012, 00:00
foto
Goudput in het district Brokopondo. (Foto: Edward Troon)


Eenheden van de politie, het Nationaal Leger en andere ondersteunende diensten bereiden zich voor om de criminele haarden op de goudvelden aan te pakken. Vooral in het gebied rond het Stuwmeer en Boven-Suriname zijn er de laatste tijden enkele gewelddadige gewapende berovingen geweest.

De commissie Ordening Goudsector heeft veel ongewenste situaties aangepakt en de goudzoekers geregistreerd. “Maar het Korps Politie Suriname, ondersteund door het Nationaal Leger, is belast met de handhaving van de openbare orde en veiligheid”, zegt Melvin Linscheer, voorzitter van de beleidscommissie Ordening Goudsector tevens directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president aan Starnieuws.

Verhoogde controle
Linscheer zegt op basis van statistieken dat tegen het einde van het jaar een hogere frequentie van berovingen plaatsvindt op de goudvelden. Voorheen was dat veel meer het geval op de Oost-West-Verbinding en in het district Marowijne. Die gebieden zijn nu vrij goed onder controle. De politie en ondersteunende diensten hebben sinds vorig jaar dat gebied tot beheersbare proporties kunnen terugbrengen.

“De opsporingsdiensten hebben de laatste berovingen geëvalueerd en er zijn enkele verdachten in beeld gebracht. Er zal extra controle uitgeoefend worden in het zuiden van het land en Boven-Suriname”, deelt Linscheer mee. Uit tactische overweging wil hij niet aangeven wanneer de operaties zullen beginnen. Hij benadrukt dat waar er nu nog geweldhaarden zijn er geen politie en militairen op die plekken zijn. Het is niet mogelijk om bij alle goudvelden militairen en politie te detacheren.

De politie zit op Klaaskreek, Brokopondo, Atjoni, Nieuw Kofie Kamp, terwijl er permanente detachement van militairen is op Afobakka. Door de registratie van de commissie OGS is er nu een goed beeld van de activiteiten op de goudvelden, stelt Linscheer.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May