Wereld behoeft dringend nieuw MDG-raamwerk
27 Oct 2012, 18:30
foto
Het panel van de Wereldbank tijdens de discussie over nieuwe millenniumdoelen.


De wereld is dringend toe aan een nieuw raamwerk voor millennium ontwikkelingsdoelen (MDG’s). Het nieuwe raamwerk zal echter totaal andere uitgangspunten moeten hebben dan het huidige.

De Wereldbank onder leiding van Jim Yong-Kim stelt de harde voorwaarde dat uitroeiing van extreme armoede hoog op de agenda van het nieuwe raamwerk moet staan. Meer nog vindt de Wereldbank dat een nieuw pakket van millennium doelen alleen kans van slagen heeft wanneer de landen in de wereld zich verplichten tot gelijkheid, meer zeggenschap voor zwakke economieën en het terugdringen van machtsposities en bovenal het centraal stellen van het menselijk potentieel.

Het jaar 2015 is het streefdatum geweest waarop de wereld had gehoopt dat alle acht doelen in het huidig pakket zouden zijn gehaald. “We moeten toegeven dat we beter hadden kunnen doen. Veel zwakke en kleine economieën zullen die doelen niet hebben gehaald, terwijl andere grote en rijke landen grote successen hebben geboekt”, zegt Yong- Kim. Volgens hem moeten de fouten worden erkend en moeten daaruit lessen worden geleerd. Hij vindt het een internationaal falen dat ondanks de gestelde doelen meer dan een miljard van de wereldbevolking nog in extreme armoede leeft.

Nieuwe doelen universeel
Tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank onlangs in Tokyo (Japan) heeft de Wereldbank een paneldiscussie georganiseerd onder het thema, ‘Is er een rol voor een nieuwe generatie millennium ontwikkelingsdoelen?’. In het panel zaten onder andere vertegenwoordigers van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), de Wereldbank, president Ellen Johnson Sirleaf van Liberia, die ondervoorzitter is van de VN hoge commissie belast met de millenniumdoelen en andere ministers van Financiën, Economie en Ontwikkeling van verschillende landen.

Johnson Searleaf zegt dat de nieuwe doelen vooral universeel moeten zijn. Zij is er voorstander van dat elk land individueel zijn eigen prioriteit aan doelen vaststelt. Daaruit zal een nieuw pakket aan universele doelen moeten voortkomen. Het niet halen van alle doelen heeft toch geresulteerd in belangrijke lessen, waarover moet worden nagedacht. Zo is extra de aandacht gevestigd op vraagstukken, zoals armoede ongelijkheid, water, energie, gender en andere gerelateerde onderwerpen van de acht doelen. De noodzaak voor het creëren van mogelijkheden, voor in het bijzonder zwakke economieën en het versterken van instituten om de doelen te halen. Vooral als het gaat om armoede moet worden erkend dat, dat in elk land haar eigen identiteit heeft.

President Jong-Kim van de Wereldbank zegt dat bij het vaststellen van de belangrijkste uitgangspunten van armoede en andere doelen vooral niet moet worden gekeken naar monetaire cijfers en bruto inkomens in de landen. De kansen om doelen te halen, moeten evenredig zijn voor alle landen. Er moet sprake zijn van een multi sectorale benadering en waarbij alle landen in het proces worden betrokken.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May