Silvio Berlusconi veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf
26 Oct 2012, 12:55
foto
Ex-premier Silvio Berlusconi


De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor belastingfraude. Berlusconi en anderen werden schuldig bevonden voor het kopen van Amerikaanse filmrechten tegen woekerprijzen via twee offshore bedrijven die onder zijn controle stonden.

De voormalige premier zal naar verwachting in beroep gaan tegen het vonnis. Berlusconi (76) heeft een aantal rechtszaken tegen zich gehad in verband met zijn zakelijke activiteiten. Die geschillen zijn nooit beslecht en in andere gevallen zijn de gerechtelijke termijnen verstreken.

In de zaak waarvoor hij vandaag is veroordeeld, voerden de justitiële aanklagers aan dat dat deel van het geld dat is aangewend voor de aankoop van de filmrechten, is afgeroomd om illegale witwas fondsen te creëren, waardoor de belastingverplichtingen voor de ‘Mediaset group’ van Berlusconi werden verminderd.

Hogere straf
De rechtbank gaf Berlusconi een hogere straf dan de geëiste drie jaar en acht maanden. Berlusconi en tien andere beklaagden moeten ook een schadevergoeding betalen van US$ 13 miljoen. De veroordeelde ex-premier mag gedurende drie jaar ook geen openbaar ambt vervullen. De gevangenisstraf en het verbod zijn pas van kracht als ze zijn bevestigd door een hogere rechtbank, meldt het Italiaans persbureau Ansa.

Het proces is zes jaar geleden begonnen en had herhaaldelijk te maken met vertragingen die deels het gevolg waren van de immuniteit van Berlusconi, toen hij premier was. In de afgelopen 20 jaar heeft de mediamagnaat de Italiaanse politiek gedomineerd.

Vorig jaar november werd hij gedwongen af ​​te treden als premier de centrum-rechtse coalitie. Onlangs zei Berlusconi nog dat hij geen plannen heeft om weer mee te doen aan de verkiezingen van volgend jaar. Hij heeft herhaaldelijk beweerd dat hij het slachtoffer is van vervolging door de links gelieerde rechterlijke macht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May