Alleen maar lovende woorden bij uitvaart Roy Esajas
25 Oct 2012, 20:30
foto
President Desi Bouterse neemt afscheid van grootmajoor Roy Esajas. (Foto: René Gompers)


"Roy is er nu niet meer. We zullen hem weer zien bij de opstanding", zei president Bouterse bij de uitvaartdienst van grootmajoor Roy Esajas. Hij was lid van de 'groep van 16' die op 25 februari 1980 een coup had gepleegd en verdachte van de 8 decembermoorden. Hij overleed op 19 oktober na geruime tijd ziek te zijn geweest. De uitvaartdienst vond plaats in de Memre Boekoe kazerne, vandaag. Hij is met militaire eer ten grave gedragen.

Het karakter van de overledene werd vanuit verschillende punten belicht door sprekers uit het leger en de sportwereld. Naast zijn militaire carrière zette 'oom majoor’, zoals hij door velen genoemd werd, zich in voor het sportgebeuren in het bijzonder de slagbal- en wandelsport. Het slagbalteam van het Nationaal Leger werd door zijn inzet opgericht.

Veel gedaan
Esajas was bestuurslid van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) die jaarlijks de Avondvierdaagse organiseert. Voor Percy Olivieira, voorzitter van BVSS, is het belangrijk dat de samenleving weet dat Roy Esajas heel veel gedaan heeft zonder er betaald voor te worden. "Hij is altijd trouw gebleven aan de organisatie ondanks de risico's voor zichzelf en zijn gezin. Zijn motivatie was enorm. Het wordt heel moeilijk om hem te vervangen", zei de emotioneel geworden voorzitter van BVSS.

Esajas heeft 35 jaren gediend in het leger. Als lid van de 'groep van 16', onder leiding van Desi Bouterse, heeft hij deel gehad aan de staatsgreep in 1980. Hij was ook verdachte bij de 8 decembermoorden in 1982. Er zijn verklaringen tegen hem afgelegd over brandstichting bij de gebouwen van ‘de Moederbond’ en radiostation Radika. Hij heeft de beschuldigingen niet bevestigd.

Eenvoud
Bevelhebber Hedwig Gillaard benadrukte de eenvoud en hulpvaardigheid van de overleden legerofficier: "A no ben luku neks a ben do eng fu soso. Voor Roy was het doe goed en kijk niet om". Ook de bevelhebber kreeg een prop in de keel tijdens het loven van de overledene. "Roy was een heel eenvoudig mens. Hij was nooit, never op eer uit. Stond niet te springen om posities te bekleden. Voor hem was het belangrijkste de ontwikkeling van het leger".

President Bouterse merkte op dat hij alleen maar lovende woorden heeft gehoord sinds het heengaan van Esajas. "Over de doden niets dan goeds en dit keer is het helemaal waar. Er is verteld over zijn eenvoud en hulpvaardigheid niet alleen vandaag maar tijdens zijn leven." De president koos ervoor om de familie te troosten en niet verder in te gaan op het leven van Esajas. "Roy was een christen. De kern van het christendom is de wederkomst van de Christus. Daarom zeg ik dat Roy er nu niet is maar dat hij bij de wederopstanding met ons samen zal zijn". Roy Esajas is 62 jaar geworden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May