10 percelen Anjoemaraproject nu bouwplek voor school
25 Oct 2012, 10:00
foto
De lagere school die in aanbouw is op het Anjoemaraproject.


Op het Ajoemaraproject wordt op 10 percelen die al waren uitgegeven, een lagere school opgezet. De benadeelden zullen worden gecompenseerd met grond die geïdentificeerd is door de Bestuursdienst van Marowijne. De districtscommissaris moet nu op korte termijn ervoor zorgen dat de administratieve verwerking van de compensatie door Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) vlot verloopt.

Dit akkoord is woensdag bereikt tussen partijen ten overstaan van RGB-minister Ginmardo Kromosoeto. Hiermee is een eind gekomen aan het conflict tussen het commissariaat Marowijne en de 146 rechtmatige eigenaren van de bouwkavels nabij het Anjoemakanaal aan de Luitenant Weyneweg in Albina. De onderwijswoningen die er in aanbouw waren zijn nu vrijwel af en ook de bouw van de school wordt voortgezet.

Gelukkig geen rechtszaak
Bij dit onderhoud waren namens de bestuursdienst aanwezig dc Theodorus Sondrejoe en districtssecretaris Marinus Bee, tevens ABOP-parlementariër, terwijl Patrick van Genderen als vertegenwoordiger van de benadeelden de bespreking bijwoonde.
Het probleem begon toen in de eerste week van september dit jaar, een areaal van 8.2 hectare, die gegadigden van RGB in 2010 in grondhuur hadden gekregen, van de een op de andere dag werd afgepakt. Zonder overleg was er bepaald dat er op hun bouwpercelen een lagere school gebouwd zou worden. De benadeelden gaven aan goed bestuur te verwachten van de locale overheid; in algemeen belang wilden zij wel instemmen met een compensatieplan.

Volgens Van Genderen heeft de RGB-minister aangegeven niet gelukkig te zijn met de handelswijze van de bestuursdienst. De bewindsman zegt dat het aan de goodwill van de gedupeerden ligt dat het niet tot een rechtszaak is gekomen. "De Staat zou deze zaak bij voorbaat verliezen", benadrukt Kromosoeto.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May