President Panama stopt grondverkoop
24 Oct 2012, 18:00
foto


President Ricardo Martinelli van Panama zegt dat hij de plannen om domeingrond in de belastingvrije zone van Colon zal annuleren. Zijn besluit komt na gewelddadige protesten tussen bewoners en veiligheidstroepen waarbij drie mensen zijn gedood.

De demonstranten zeggen dat met de verkoop van grond in de zone, banen op de tocht komen en de inkomsten zullen afnemen. De verkoop van grond in de zone is vrijdag in een wet opgenomen.

De Colon regio is de grootste belastingvrije zone in Latijns-Amerika, maar wordt geteisterd door armoede en criminaliteit. Volgens president Martinelli zou de verkoop van overheidsgrond de regio ten goede komen. “Maar als de bewoners van Colon niet willen dat gronden in de belastingvrije zone worden verkocht, zal de verkoop worden ingetrokken,” liet hij dinsdag weten.

In de plaats daarvan zullen de commerciële huurprijzen worden verhoogd en zal het geld worden geïnvesteerd in de regio, zoals de demonstranten eisen. De president die op staatsbezoek is in Japan, is onder kritiek komen te staan omdat hij zijn reis niet heeft afgebroken ondanks de aanhoudende protesten in Panama.

Hoogconjunctuur
Bij de onlusten kwam dinsdag een 27-jarige vrouw om, terwijl eerder een man en een negenjarige jongen de dood vonden in de afgelopen vijf dagen. Onder de tegenstanders van de nieuwe wet van de grondverkoop zitten vakbonden, leden van Kamer van Koophandel van Colon en diverse maatschappelijke groeperingen.

De demonstranten weigerden dinsdag te praten met een overheidsdelegatie die naar het gebied was afgereisd. Ze willen praten als de nieuwe wet is ingetrokken. De voorzitter van de Kamer van Koophandel van Colon zei dinsdag dat een 48-uurs staking zou worden verlengd met een dag.

In de afgelopen jaren is de economie van Panama enorm gegroeid, maar delen van de bevolking profiteren niet van het commercieel succes. De stad Colon is één van de grootste vrijhandelshavens in de wereld dat sinds de jaren 1950 in bedrijf is. De stad ligt aan het einde van het Panamakanaal, net buiten de voormalige Panama kanaalzone. Het kanaal, dat de Atlantische Oceaan verbindt met de Stille Oceaan, is de belangrijkste inkomstenbron van Panama.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May