Tropische storm Sandy dient zich aan
23 Oct 2012, 04:00
foto
Het pad dat de tropische storm Sandy naar verwachting zal volgen.


In het westen van de Caribische zee heeft de tropische storm Sandy zich maandag gevormd. Jamaica, Cuba en Haïti zijn in de komende dagen alert op zwaar weer, zegt het Amerikaanse Hurricane Center.

De storm bevindt zich ongeveer 640 kilometer ten zuid-zuidwesten van Kingston, Jamaica. Hij heeft aanhoudende winden van 65 kilometer per uur. Sandy vormt geen bedreiging voor de Golf van Mexico, waar de Amerikaanse olie-en gasactiviteiten zijn geconcentreerd.

Voor Jamaica en Haïti geldt een tropische storm waarschuwing, wat betekent dat de inwoners binnen 48 uur zware regenval en sterke wind kunnen verwachten. Volgens computermodellen zal Sandy een tropische storm blijven en zal hij zich woensdag verplaatsen boven Jamaica om zijn weg te vervolgen over oostelijk Cuba en de Bahama’s.

Naar verwachting zal Sandy 12,5 tot 25 centimeter water dumpen over gebieden in Jamaica, Haïti, de Dominicaanse Republiek en in het oosten van Cuba. De zware regens kunnen levensbedreigende situaties creëren bij plotselinge overstromingen en modderstromen in hoger gelegen gebieden.

Ondertussen is er ook een andere tropische golfstoring die veel regen en onweersbuien meebrengt over de Atlantische oceaan, ten oost-noordoosten van de Benedenwindse eilanden. Volgens de weerdeskundigen zijn de omstandigheden aanwezig dat de winden zich vandaag bij deze golfstoring kunnen versterken. In het Atlantische seizoen resten voor dit jaar nog vijf weken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May