Times wordt SRD 1.50, prijs dWT gaat niet omhoog
23 Oct 2012, 06:00
foto
Statistieken via Alexa.com, 23 oktober 2012.


Times of Suriname wordt per 1 november 50 cent duurder. Een exemplaar van de Ware Tijd (dWT) blijft 1 SRD. Faried Pierkhan, directeur/eigenaar van Dagblad Suriname vindt ook dat de krantenprijs omhoog moet, terwijl avondblad De West zich voorlopig niet inlaat met deze discussie.

Trouwe lezers die een exemplaar kopen van een krant zullen dat blijven doen, ook al is er een trend van sociale media en nieuwssites zoals Starnieuws. “Zij kiezen er nog altijd voor een hard kopie in de hand te hebben. Ook als de prijs van een krant binnenkort met 50 procent wordt verhoogd naar SRD 1,50”, zegt hoofdredacteur Alirio Polsbroek van ‘Times of Suriname’ in gesprek met Starnieuws. Polsbroek deelt mee dat de productiekosten enorm zijn gestegen.

Begrip opbrengen
Pierkhan kan volledig begrip opbrengen voor de aangekondigde verhoging door de Times of Suriname. “Wij hebben dit voornemen al langer dan een jaar en zou bij ons de nieuwe prijs al zes maanden terug moeten zijn ingevoerd. Alleen blijven we nog rekening houden met de lezer. De krant moet betaalbaar blijven”, zegt hij.

De directeur van Dagblad Suriname zegt bijkans een jaar terug hierover gesprekken te hebben gevoerd met zijn collega-uitgever Dillip Sardjoe van Times of Suriname. Pierkhan meent dat de prijs van SRD 1,50 misschien aan de hoge kant is en dat SRD 1,25 een betere prijs zou zijn”. Hij vindt SRD 1,50 ook wel begrijpelijk als gekeken wordt naar de productiekosten.

Vertrouwen in lezers
Polsbroek zegt dat bij de overweging om de prijs van de krant te verhogen zeker is meegenomen dat het hiermee een risico wordt gelopen. “Maar we hebben vertrouwen in onze vaste lezers. Overigens hebben de statistieken uitgewezen dat de Times of Suriname, de grootste krant is en dat we onze naaste concurrent de Ware Tijd in zeven jaar tijd behoorlijk zijn voorbij geschoten”, zegt de hoofdredacteur.
Directeur Ben Halfhide van de Ware Tijd zegt dat bij de directie van deze krant er geen plannen zijn om de kostprijs aan te passen. Of de Times of Suriname hiermee een tactische concurrentie fout begaat, wil hij niet zeggen. “Dat is niet ons probleem. We moeten nog zien hoe dat in de concurrentiepositie zal uitwerken”, zegt Halfhide.

De verhoging van de kostprijs bij de Times of Suriname zou volgens ingewijden in deze branche niet zo zeer te maken hebben met de verhoogde productiekosten dan wel dat die krant in tegenstelling tot andere dagbladen geen winsten maakt uit het aanbod aan advertenties. In de krantenwereld worden de productiekosten niet gedekt met de verkoopprijs, maar de verkoop van advertenties is de belangrijkste inkomstenbron.

Pierkhan ziet geen bedreiging
Hoewel het gratis is, heeft volgens Pierkhan de komst van nieuwssites niet veel invloed gehad op de verkoop van papieren kranten. “Het effect is nu en ik denk in de komende acht jaar nog niet wat het wel is in het buitenland”, meent hij. De media-eigenaar merkt op dat vrijwel alle kranten naast hun hard kopie ook een website hebben. Volgens hem worden de websites meer door Nederlanders bezocht en minder door Surinamers. Pierkhan meent dat het voor veel Surinamers nog niet betaalbaar om thuis internet aan te schaffen.

In tegenstelling tot wat Pierkhan beweert, bestaat bijkans 65% procent van het aantal lezers van Starnieuws uit Surinamers en 27% van de bezoekers zit in Nederland. Het aantal unieke bezoekers per maand is 80.000, terwijl de nieuwssite dagelijks ruim 30.000 keer wordt bezocht. Per maand komt dat neer op een miljoen bezoeken. De statistieken van Starnieuws zijn openbaar en te raadplegen via de homepage rechtsonder de pagina.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May