Brug verontrust over conclusies cyanidelekkage Rosebel
22 Oct 2012, 07:00
foto
Freddy Brug, voorzitter van de bond bij Rosebel Goldmines.


De voorzitter van de bond bij Rosebel Goldmines, Freddy Brug, wil opheldering van de directie over de cyanidelekkage op de plant. Ook wil hij inzage hebben in de rapporten van de Arbeidsinspectie en het Nimos. Brug zegt aan Starnieuws dat hij geen genoegen neemt met de verklaring van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM.


Brug toont zich verbaasd over uitspraak van directeur Steven Relyveld van ATM dat er zich volgens de wet geen bedrijfsongeval heeft voorgedaan. Een van de medewerkers die betrokken was bij het incident, was de volgende dag vrij. "Maar de tweede persoon moest gewoon doorwerken. Hij is pas zaterdag aan het werk gekomen. De mensen hebben van zondag tot dinsdag in het ziekenhuis gelegen en dat is meer dan 24 uur", stelt Brug.

Misleid
De vakbondsleider zegt dat hij deze zaak niet lichtvaardig opvat. Hij is de vrijdag voor het incident zich voordeed zondag, nog op de plant geweest. Werknemers hadden hem gealarmeerd over de situatie. "Toen heeft de leiding mij bewust een andere situatie voorgehouden. En de vorige week zondag is het misgegaan. Dit ongeluk had voorkomen kunnen worden", stelt Brug.

De vakbond is niet van plan door de vingers te kijken. Brug merkt op dat alle aandacht wordt gericht op de productie, "maar voor ons komen de arbeiders op de eerste plaats". De vakbondsleider is verontrust over dat ATM beweert dat er geen sprake is van milieuvervuiling en ook niet van een bedrijfsongeval. Brug hoopt zo snel mogelijk over alle documenten te beschikken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May