Ingezonden: Karaktereigenschappen voor brandweer
22 Oct 2012, 04:00
foto
Beeld: George Cheng Jr. - www.Bombelman.com


Eenieder heeft recht op een goed salaris en natuurlijk moeten we betaald worden voor geleverde arbeid. Als de werknemer ontevreden is over zijn salaris en het verder niet ziet zitten bij de werkgever, dan moet hij dat op een correcte manier duidelijk te maken. Hij dient zijn ontslag in en gaat opzoek naar een nieuwe uitdaging met een beter vooruitzicht op het salaris. Het mag nooit en te nimmer zo zijn dat bij het uitoefenen van het beroep de werknemer zijn taken en verantwoordelijkheden verzaakt omdat hij ontevreden is over zijn salaris. Met dit gedrag dupeert hij zijn medemens ernstig.

Denk maar aan het optreden van onze brandweer bij de afgelopen grote brand (15 oktober 2012). Ik zal een ander voorbeeld aanhalen: stel je voor als een arts uit ontevredenheid over de vergoeding een patiënt behandelt of opereert met tegenzin, wat zal het resultaat zijn?

Enkele karaktereigenschappen waar we allemaal aan kunnen werken en welke de boventoon zouden moeten voeren bij onze hulpverleners zijn,
• Niet egoïstisch
• Verantwoordelijk
• Behulpzaam
• Loyaal

Het optreden van iemand zegt al genoeg over zijn moreel. Een team met een zwak moreel is niet in staat heldhaftige prestaties te leveren, is niet in staat hulp te verlenen aan mensen in nood. Dat is gewoon een feit.
Het is geenszins mijn bedoeling om welk korps/team onaangenaam te zijn, maar het moet wel gezegd worden dat het moraal in Suriname helemaal niet is wat het wezen moet.

Zoals de foto laat zien, zijn kennelijk de laatste jaren super ingewikkelde pompen geproduceerd die alleen met voldoende 'kijk'-kracht opgestart kunnen worden. Dit beeld was te zien op 'Apintie-tv', gemaakt door George Cheng Jr.

Tot slot het volgende: de brandweer was niet opgewassen tegen deze brand. (Tegen welke brand wel? Grasbrandje te Tourtonne?). Dit beeld is vaker waarneembaar wanneer de brandweer ergens aanwezig is. De beste suurlui staan aan wal kunnen we wel zeggen, maar ik denk dat er meerdere mensen het eens zijn met het volgende: het schort aan moreel en karakter bij individuen die dat juist moeten hebben voor het type beroep dat zij uitoefenen.

Harvey Sussenbach
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May