Roy Esajas, lid 'groep van 16', overleden
19 Oct 2012, 14:50
foto
Roy Esajas in maart dit jaar in Boxel.


Roy Esajas (62), lid van de 'groep van 16 coupplegers op 25 februari 1980', is vandaag overleden. Hij was geruime tijd ernstig ziek. Esajas was een van de verdachten van de decembermoorden.

Esajas werd ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de branden van 'de Moederbond' en Radika. Deze twee gebouwen werden samen met radio ABC en drukkerij 'de Vrije Stem' in brand gestoken op 7 december 1982.

Op vragen van de krijgsraad in Boxel zei Esajas dat hij niet kon bevestigen of ontkennen dat hij aanwezig was bij de branden. Medeverdachte Ruben Rozendaal werd als getuige gehoord in deze zaak. Hij verklaarde samen met Esajas en Iwan Dijksteel de opdracht te hebben gehad om het vakbondsgebouw te vernietigen. Daarna moesten zij ook controle uitoefenen bij Radika.

Esajas zei dat het allemaal lang geleden is gebeurd. Hij kan zich de dingen niet meer zo goed herinneren. De president van de krijgsraad Cynthia Valstein-Montnor confronteerde Esajas bij het verhoor in maart met diverse verklaringen. "Waarom zouden al de mensen hebben verklaard dat u erbij was?", vroeg ze. Esajas had daar geen afdoend antwoord op. "Ik denk dat ze niet de waarheid spreken", zei hij. Van de zestien coupplegers zijn zeven overleden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May