Ingezonden: Hebben wij vrijheid om naar nieuws te luisteren?
18 Oct 2012, 04:00
foto


Voor mij is het routine geworden om op weg naar het werk, onder het rijden te luisteren naar het nieuws. Om mijn werk te bereiken moet ik elke ochtend door een drukke Van ’t Hogerhuysstraat. Echter vraag ik me bijna elke ochtend af of het tegenwoordig een luxe is geworden om naar het nieuws te luisteren. Haast iedere dag erger ik mij aan de luide muziek die medeweggebruikers aan hebben staan. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om rustig naar het nieuws te luisteren. Ook de bromfietsers die hun bromfietsen opgevoerd hebben, zorgen voor enorme overlast. Het verkeer in Suriname zorgt zelf al voor zoveel ergernis, en daar komt dit ook nog bij.

Bij de keuring van voertuigen wordt er op allerhande zaken gelet, wordt er ook op geluidoverlast gelet? Is er wel wetgeving op dit stuk? Er zou een maximumaantal decibels toegestaan moeten worden. Dit kan met apparatuur gemeten worden bij elke herkeuring van voertuigen. Hierdoor maken we het in ieder geval iets moeilijker om voor overlast te zorgen. Wij zullen het niet helemaal kunnen uitroeien, maar met regels zal er vast wel een vermindering te merken zijn.

Slecht voorbeeld
Ook in bussen wordt er vaak luide muziek afgespeeld. Voor ouderen is dit zeker geen ideale situatie. De schooljeugd vindt het meestal wel stoer, maar welk voorbeeld geven we dan aan onze kinderen? Als deze eenmaal zo opgevoed worden, zullen ze later ook het zelfde gedrag vertonen in hun voertuigen. Wetgeving op dit stuk is dus meer dan noodzakelijk.

Wat mij verder ook verbaasd is dat er in de ochtend meestal agenten aanwezig zijn om het verkeer in goede banen te leiden. Ook zij treden niet op tegen de luide muziek. Ik kan me voorstellen dat een agent ook niet kan optreden als er geen duidelijke richtlijnen ten aanzien hiervan zijn. Ook zou het geluid eerst gemeten moeten worden, voordat vastgesteld kan worden of iemand boven de norm zit. Maar de politie moet ook optreden tegen verstoring van de openbare orde en rust en geluidoverlast is zeker een fenomeen dat de openbare orde en rust verstoort!

Laten wij als Surinamers ook rekening houden met elkaars privacy. Als de ochtend al met zoveel ergernis moet beginnen, heeft het ook invloed op de rest van onze werkdag. We moeten als Surinamers ook leren beseffen dat wij verkeerd bezig zijn en onze mentaliteit veranderen. Nu lijkt het wel alsof wij steeds op de overheid moeten wachten om met sancties te komen, voordat wij ons gedrag veranderen.

Rajnishkant Paltantewari
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May