Citrusteler is zijn aanplant kwijtgeraakt aan het zoute water
17 Oct 2012, 13:45
foto
Een lemmetje plantje staat er zielig bij op het terrein van Erwien Djamin te Zorgvliet in Commewijne. (Foto: Edward Troon)


Erwien Djamin woont te Zorgvliet in het district Commewijne en doet in zijn vrije tijd aan citrusteelt. Ruim twee maanden geleden heeft hij 200 plantjes gekocht en in de grond gestopt. Nu loopt hij met een trieste blik rond op zijn perceel. “Mijn hele aanplant aan lemmetje bomen is ondergelopen”, zegt hij hoofdschuddend aan Starnieuws.

“Ik woon bijna 6 kilometer van de rivier en toch krijg ik last van zoutwater!” Djamin geeft aan dat zijn gehele terrein nu last heeft van het zoute water, “zelfs mijn put waar ik water uit haal om de plantjes nat te maken is verzilt”.

Ontmoedigd
De citrusteler is niet te spreken over, dat de recente springvloed zoveel schade landinwaarts heeft kunnen aanrichten. Niet alleen zijn perceel is ondergelopen, maar ook de terreinen van zijn buren. Hij zegt klachten te hebben gehoord van alle bewoners die met hun perceel aan het afwateringskanaal van Landbouw, Veeteelt en Visserij grenzen.

Djamin legt uit dat hij niet direct een prijskaartje kan hangen aan de investering die verloren is gegaan. “Ik heb eerst het terrein bewerkt, daarna de ontwatering in orde gemaakt. De plantbedden aangelegd en 200 plantjes van SRD 7,50 per stuk in de grond gezet. Dan heb ik arbeidsloon nog niet eens berekend. Landbouw is zwaar, maar op deze manier wordt het onmogelijk”, moppert hij.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May