Suriname ook tegen 'financiering van terrorisme'
17 Oct 2012, 01:00
foto


Suriname schaart zich in de rij van 179 landen die de financiering van terrorisme tegengaan. Met algemene 36 stemmen is dinsdag goedgekeurd dat de republiek Suriname toetreedt tot de 'International Convention for the Suppression of the Financing of Terrorism'. Oppositie én coalitie hebben vóór de toetreding gestemd. Deze conventie is op 10 april 2002 in werking getreden.

Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft uitgelegd dat Surinamers op basis van de eigen wetgeving niet uitgeleverd kunnen worden aan een ander land waar een strafbaar feit is begaan. De voorzitter van de commissie, Ronnie Brunswijk (fractieleider A Combinatie) en Chandrikapersad Santokhi (VHP/Nieuw Front) hadden indringende vragen hierover gesteld aan de minister.

Wetgeving aanpassen
De Surinaamse wetgeving verbiedt dat eigen burgers worden uitgeleverd aan andere landen. Santokhi had er op gewezen dat op basis van de conventie ook landgenoten uitgeleverd moeten worden als bewezen wordt dat ze terrorisme hebben gefinancierd. In de conventie wordt nadrukkelijk uitgesloten dat het om politieke zaken gaat, want dat wordt meestal als argument aangevoerd door landen om schuldigen die de wet overtreden hebben, niet uit te leveren.

Belfort legde uit dat zelfs al zou op basis van de conventie een landgenoot uitgeleverd moeten worden, dit niet mogelijk is. Daarvoor moet eerst de nationale wetgeving aangepast worden. Zolang dat niet is gebeurd, is uitlevering niet mogelijk. De bewindsman legde uit dat een rechtshulpverdrag nodig is. Op basis hiervan kan iemand met de Surinaamse nationaliteit ook eigen land worden berecht. De bewindsman wist het parlement te overtuigen met zijn uitleg.

Aanslagen
In de ontwerpwet werd er gesproken over 'gebeurtenissen' van 11 september 2001, in plaats van 'aanslagen'. Hier viel Santokhi over. Hij merkte op dat de regering consequent moet zijn. De hele wereld heeft de terroristische aanslagen veroordeeld. Santokhi merkte op dat net als over de 'decembermoorden' van 1982 de regering spreekt van 'gebeurtenissen'. In de omstreden amnestiewet, wordt ook het woord 'gebeurtenissen' gebruikt voor de 'decembermoorden'. Belfort zei dat hij geen moeite mee heeft om het woord 'gebeurtenissen' te vervangen door 'aanslagen'. Dit is ook gebeurd bij nota van wijziging.

Hoewel volgens internationale conventies het duidelijk moet zijn hoeveel Surinamers in buitenlandse gevangenissen zitten, heeft de regering geen cijfers hierover. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken beloofde dat een inventarisatie zal worden gemaakt en deze informatie alsnog verstrekt zal worden aan het parlement.
Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh merkte bij de stemmotivatie van zijn fractie op dat met de aanname van de wet Suriname toe zal treden tot deze conventie. "Dit betekent dat je een stukje van je soevereiniteit prijsgeeft". Hij wees erop dat president Desi Bouterse bij de jaarrede op 27 september zei dat niemand aan de soevereiniteit van het land mocht komen. "Het is ons ondeelbaar recht onze eigen wetgeving tot stand te brengen zonder verantwoordingsplicht aan wie dan ook daar buiten te geven", zei Bouterse toen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May