OW zal vijf dijkbreuken Commewijne aanpakken
17 Oct 2012, 00:00
foto
Dit is een van de plekken waar de dijk is doorgebroken in Alkmaar. Het water uit de Commewijnerivier stroomt landinwaarts. (Foto: Edward Troon)


In Commewijne zullen op vijf plekken dambreuken vanaf woensdag worden hersteld. Dit is afgesproken dinsdagavond tussen districtscommissaris (dc) Ingrid Karta-Bink en directeur Bouwkundige Werken, Lloyd Kotzebue van Openbare Werken (OW). Twee leden van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbestrijding (NCCR) waren ook aanwezig bij dit gesprek.

Bink zegt aan Starnieuws dat dinsdag verschillende plaatsen onder water zijn gelopen door de dambreuk, veroorzaakt door de springvloed. De dijk bij Alkmaar die door het commissariaat hersteld was, heeft stand gehouden. Bij kinderhuis Sukh Dhaam te Alkmaar is er een breuk in de dijk. Op Zorgvliet is de dijk op drie plekken doorgebroken, waardoor het water uit de Commewijnerivier landinwaarts stroomt. 45 ha weiland van de familie Koenraadt staat onder water. De ruim 100 koeien staan wel droog maar het gras voor de dieren gaat verloren. Behalve de vier dambreuken heeft de dam achter de begraafplaats van Zoelen het ook begeven.

Kosten voor OW
Zoals vicepresident Robert Ameerali aangekondigd had in De Nationale Assemblee dinsdag, hebben OW en NCCR zich ter plekke georiënteerd. De dc heeft aangegeven dat zij niet over een calamiteitsfonds beschikt. Afgesproken is dat OW de kosten voor herstel van de dambreuken op zich zal nemen.

In de ochtend zal OW met ondernemers de dambreuken aanpakken. "Bij elke hoge waterstand zal ditzelfde beeld te zien zijn. Daarom is het noodzakelijk dat er een structurele oplossing komt door de bouw van de dijken", zegt Bink. Zij heeft diverse plekken bezocht waar mensen schade ondervinden van de dambreuk.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May