Overheid moet inspelen op initiatieven private sector
15 Oct 2012, 19:00
foto
Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie heeft met een delegatie Panama bezocht.


Suriname werkt samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) aan een structureel en integraal programma om de private sector te versterken. Dit doet het land, omdat natuurlijke hulpbronnen waarover het beschikt, beperkt zijn en de economie zich daarom meer moet richten op het ontwikkelen van de industrie. Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie (HI), geeft aan dat Suriname al stappen in de juiste richting heeft genomen.

Zo zijn administratieve barrières om een bedrijf te vestigen verminderd en zijn bepaalde bedrijven vergunningplichtig geworden. Deze maatregelen heeft Suriname genomen ondanks de zwakke organisatie structuur met betrekking tot vervangingsinvestering, technology transfer en innovatie, meldt de afdeling Voorlichting van HI.

Samenspraak publieke en private sector
Nu zal gewerkt moeten worden aan standaardisatie en vernieuwing. Gebieden die moeten worden aangepakt zijn investment en export promotion, SME clustering en productivity innovation enhancement. Sapoen heeft onlangs met een delegatie een studiereis gemaakt naar Panama. Daar is er volgens de minister een goede samenspraak tussen publieke en private sector.

De overheid in Panama speelt goed in op initiatieven genomen door de private sector en investeerders krijgen de zogeheten ‘Red Carpet-behandeling’. Dergelijke initiatieven zal Suriname ook moeten opnemen in het program met de IDB, meent Sapoen. “Onafhankelijk van politieke bemoeienis, moet naar het groter plaatje worden gekeken om de lokale business sector te ontwikkelen.”

Sleutelministeries
Verder zullen de sleutelministeries zoals Onderwijs, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Financiën, Handel en Industrie en Sociale Zaken moeten samenwerken onder leiding van een professionele unit. Net zoals in Panama het geval is, zal een speciale persoon namens de president erop toe moeten zien dat alles wat op papier is uitgezet, daadwerkelijk wordt vertaald door de desbetreffende ministeries en instituten.

De laatste hand wordt nu gelegd aan de adviezen van de IDB voor het actieplan en dit jaar nog zal de desbetreffende unit worden opgezet om uitvoering te geven aan het plan, meldt de afdeling Voorlichting van HI.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May