Drugsinvallen in sloppenwijken Rio de Janeiro
15 Oct 2012, 21:30
foto
Zwaar bewapende politie in de sloppenwijk Jacarezinho in het noorden van Rio de Janeiro.


Honderden Braziliaanse politieagenten ondersteund door pantserwagens en helikopters hebben invallen gepleegd in twee sloppenwijken van Rio de Janeiro die bekend staan om hun drugsactiviteiten.

Ongeveer 1.500 politie en commando’s hebben vandaag deelgenomen aan de operatie in de noordelijke favelas van Jacarezinho en Manguinhos. De ‘no-go’ gebieden staan bekend als centra voor handel in crack-cocaïne.

Brazilië probeert zijn gevaarlijkste regio’s op te schonen voor het WK 2014 en de Olympische Spelen in 2016. De invallen zijn onderdeel van een beleid bekend als "pacificatie", dat in de afgelopen jaren is aangenomen om de staat te helpen tot een permanenter aanwezigheid in sloppenwijken.

Blijkbaar hebben de gewapende mannen van de drugsbendes zich voorafgaand aan de operatie teruggetrokken en zijn de manschappen gestuit op weinig weerstand.

Brazilië is 's werelds grootste consument van crack-cocaïne, en de tweede grootste verbruiker van cocaïne en afgeleide drugs na de VS, stelde een studie van de Sao Paulo Federale Universiteit, die vorige maand publiekelijk is gemaakt.

Huiszoekingen
Bewegend in groepen van acht, zocht de politie tijdens de operatie zijn weg door de steegjes van Jacarezinho en drong de huizen binnen. Gepantserde auto’s namen stelling naast de stortplaatsen, meldt het persbureau AFP. Sommige bewoners van de favelas keken uit hun ramen naar de oprukkende politie, terwijl anderen in tranen uitbraken toen hun huizen werden doorzocht.

In de afgelopen jaren heeft de politie meer dan twintig sloppenwijken onder haar controle gebracht. Het beleid laat een verschuiving in de strategie zien van de stedelijke overheden.

Vroeger zouden politie-eenheden de favelas binnendringen en deelnemen aan vuurgevechten met drugsbendes alvorens arrestaties te plegen. Het resultaat was vaker dat bij het verlaten van het gebied, er onder de burgers doden vielen die niets te maken hadden met de drugshandel.

Het beleid van pacificatie wordt geprezen voor het herstellen van overheidscontrole in gebieden die eerder werden gecontroleerd door zwaar bewapende drugssmokkelaars, maar in sommige gebieden hebben mensen geklaagd over het politiegeweld en de corruptie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May