Orde van Advocaten betuigt in toga laatste eer aan Kruisland
13 Oct 2012, 19:30
foto
Leden van de Orde van Advocaten nemen in toga gestoken afscheid van hun collega, Freddy Kruisland. (Foto: René Gompers)


Veel advocaten gaven vanmiddag gehoor aan de oproep van de Orde van Advocaten om in toga de laatste eer te bewijzen aan hun collega Freddy Kruisland. Het is nog nooit voorgekomen dat advocaten hun toga tijdens uitvaartplechtigheden hebben aangetrokken. "Het is een torenhoge uitzondering", zei de Deken van de Orde van Advocaten, Stanley Marica tijdens zijn speech bij de uitvaart van Kruisland in het KKF-gebouw.

Marica 'leende' het woord 'torenhoog' dat Kruisland gebruikte toen hem meegedeeld werd dat hij in aanmerking is gekomen voor de Rotary Vocational Excellence Award 2012. De laureaat zei dat hij zich 'torenhoog' geëerd voelde met deze onderscheiding. Het stoffelijke overschot van de overleden jurist (73) is vanmiddag gecremeerd.

De toga
Met het 'advocatendecor' bij de uitvaart betuigt de Orde van Advocaten erkentelijkheid voor de enorme bijdrage die Kruisland heeft geleverd aan de rechtswetenschap in Suriname. "Hij heeft niet alleen gezongen 'recht en waarheid maken vrij', maar heeft dit ook in de praktijk tot uitdrukking gebracht", zei Marica.

Niet alle advocaten keuren het goed dat de toga buiten de rechtszaal is aangetrokken, hoe zeer de overleden jurist ook wordt gewaardeerd. Volgens de wettelijke regels mag een advocatentoga alleen in de rechtszaal worden gedragen. "Een toga is een symbool voor professionaliteit en onpartijdigheid. In het buitenland worden wel eens protesten in toga gevoerd, maar een rouwzitting in toga, buiten het gerechtsgebouw is niet gepast", zegt een advocaat aan Starnieuws. Andere juristen hebben er geen moeite mee en vinden dat op deze manier tot uitdrukking wordt gebracht wat de overleden collega betekend heeft voor de rechtswetenschap in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May