Staatsolie stevent af op bruto inkomen US$ 1 miljard
11 Oct 2012, 01:00
foto


Staatsolie Maatschappij Suriname NV zal eind dit jaar aankijken tegen een totaal inkomen van meer dan US$ 1 miljard. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar al meer dan een half miljard dollar aan inkomsten binnengehaald. Bij een verwachte olieprijs van US$ 100 per barrel voor de rest van het jaar, zullen de inkomsten van het oliebedrijf de US$ 1 miljard passeren.

De winst voor belastingafdracht bedraagt US$ 238 miljoen, wat 17% meer is dan in het eerste halfjaar 2011. De resultaten zijn hoofdzakelijk geboekt door toename van het handelsvolume, hoge olieprijzen en “onze substantiële inspanningen om de operationele kosten te beheersen.” Staatsolie heeft de cijfers opgenomen in zijn halfjaarlijks rapport 2012.

Directeur Marc Waaldijk zegt in het voorwoord dat de vooruitzichten erg positief zijn. “We zijn ons goed bewust van de mogelijke invloeden van de wereld economische onrust op Suriname. Echter zijn de positieve beoordelingen van het land door ratingbureaus het bewijs van de verplichting van de overheid om de economie verder te versterken.”

Investeringen verdubbeld
Hij wijst erop dat de vraag naar hernieuwbare en niet hernieuwbare energie zal blijven stijgen, wat de druk zal vergroten op de behoefte en voorziening van energie. “Om verder invulling te geven aan onze groei strategie, zijn de investeringen voor 2013-2016 begroot op jaarlijks US$ 400 miljoen.” Voor het investeringsplan voor de periode 2008 -2012 was dat nog jaarlijks de helft minder, US$ 200 miljoen.

Waaldijk doet uit de doeken dat het bedrijf tot juni 2012 een bewezen oliereserve had van bijkans 79 miljoen barrels. “Het vinden van olie is de essentie van onze exploratie geleide groei strategie. We hebben onze exploratie strategie herzien en hebben besloten onze onshore exploratie inspanningen, near shore en offshore te vergroten als ook de exploratie mogelijkheden buiten de Suriname-Guyana basin in te schatten. Het veiligstellen van meer oliereserves is essentieel voor onze lange termijn groei.”

Over de nieuwe raffinaderij zegt Waaldijk dat de werkzaamheden vlot verlopen en het project in de tweede helft van 2014 wordt afgerond. Ook haalt hij aan dat het bedrijf samen met de overheid de mogelijkheden bekijkt tot gedeeltelijke privatisering. “Een belangrijke veronderstelling is dat de overheid de grootste aandeelhouder blijft en dat minderheidsaandelen wijdverspreid onder Surinaamse burgers worden gedistribueerd.” De overheid zal een taskforce benoemen om een diepte analyse te maken over de mogelijkheden van de aandelen. “Afhankelijk van het resultaat zullen de stakeholders hierover een besluit nemen”, zegt de Staatsolie-directeur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May