Amerikanen winnen Nobelprijs Scheikunde
10 Oct 2012, 11:00
foto
Brian Kobilka werkt sinds 1987 samen met Robert Lefkowitz aan het onderzoeksprogramma dat het de Nobelprijs voor Scheikunde heeft opgeleverd.


Robert Lefkowitz en Brian Kobilka, beiden Amerikanen, hebben de Nobelprijs voor de Scheikunde 2012 gewonnen. De onderzoekers kregen de prijs voor hun werk over hoe miljarden cellen in ons lichaam reageren in hun omgeving; de zogenaamde G-eiwitgekoppelde receptoren.

Ze onderzochten de werking van een familie van receptoren die na koppeling aan een hormoon of medicijn een boodschap binnenin een lichaamscel afgeven. Dergelijke receptoren zorgen ervoor dat lichaamscellen reageren op hormonen of medicijnen, maar spelen ook een rol bij het zien, proeven en ruiken.

Aan de prijs is een bedrag van US$ 1,2 miljoen gekoppeld. Sven Lidin van het Nobelcomité begon zijn samenvatting van het werk van deze onderzoekers door ‘Boo’ te roepen. De stoot van adrenaline die je krijgt als je bang wordt, legde hij uit, is slechts één van de tekenen van dit uitgebreide netwerk, het communiceren van een chemisch signaal met miljarden cellen door verschillende ondoordringbare celmembranen.

Ontwikkeling geneesmiddelen
Mark Sansom van Oxford University zei: "G-eiwit gekoppelde receptoren zijn voor een lange tijd de heilige wensdroom geweest van membraaneiwit onderzoek. Het werk van in het bijzonder Kobilka in het bepalen van de structuur van de G-eiwit gekoppelde receptoren heeft een revolutie teweeggebracht in onze begrippen van hoe ze werken als kleine 'moleculaire machines'. Het zal leiden tot een enorme vooruitgang in de ontwikkeling van geneesmiddelen.”

In totaal hebben tot nog toe 163 mensen de Nobelprijs voor de Scheikunde ontvangen sinds ze is uitgereikt in 1901. Eerder deze week zijn de Nobelprijzen voor Geneeskunde en voor Natuurkunde toegekend. De prijzen zullen in december worden uitgereikt aan de winnaars. De Nobelprijswinnaars voor de literatuur en vrede zullen deze week nog worden bekendgemaakt. De winnaar van de Nobelprijs voor Economie wordt maandag vrijgegeven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May