Oud-leerlingen VSO krijgen kans op duurzaam inkomen
05 Oct 2012, 23:00
foto
Leerlingen van de VSO-school Stizona brengen een bezoek aan Stichting Unu Pikin om zich te oriënteren op hun toekomstmogelijkheden.


Oud-leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) krijgen bij de fietsenwerkplaats van Stichting Unu Pikin de mogelijkheid om door te leren en direct geld te verdienen. Bij de werkplaats worden zij opgeleid tot junior of volwas fietsenmaker. In vier tot acht maanden leren de jongeren alles over fietsonderhoud, veiligheid, voorraadbeheer en klantencontact.

De lessen zijn opgedeeld in modules en na het afronden van de modules ontvangt de leerling-fietsenmaker een certificaat. Tijdens het traject krijgen zij ’s ochtends les en werken ‘s middags in de fietsenwerkplaats. Zo kunnen ze de nieuwe vaardigheden goed oefenen en verdienen meteen een inkomen, een echt leerwerktraject, geeft Stichting Unu Pukin in een persbericht aan.


Mogelijkheid om door te leren
Over het algemeen hebben deze leerlingen weinig mogelijkheden om door te leren, vervolgt het bericht. Jongeren met hun schoolniveau worden op de meeste beroepsopleidingen niet toegelaten. Zij hebben tijdens hun schooltijd wel een aantal basisvaardigheden geleerd, bijvoorbeeld op het gebied van houtbewerking of tuinonderhoud, waarmee zij moeten proberen een plaats in de maatschappij te verwerven.

Sommige van hen leren langzaam of zijn snel afgeleid. Dit zijn allemaal ‘normale’ gedragingen voor jongeren van het VSO, maar niet elke werkgever accepteert het gedrag en weet er mee om te gaan, meent de stichting. Als de oud-VSO'er toch een baan heeft gevonden, lukt het vaak niet om mee te komen binnen het bedrijf en kunnen zij hun werk verliezen.

Het doel
Het leerwerkplan is opgezet om te voorkomen dat de jongeren van baan naar baan gaan, zonder vooruit te komen. Jongens en meisjes die zich aanmelden voor deelname, worden eerst uitgenodigd voor een gesprek. Daarna draaien zij een aantal ochtenden mee, zodat de fietsenmakerinstructeur het niveau van de deelnemer kan bepalen. De kunnen zo ook ervaren of het iets voor hen zal zijn, zodat ze goed gemotiveerd van start gaan.

Na het behalen van het certificaat worden de jongeren vanuit Unu Pikin Fietsen begeleid naar een reguliere werkplek, met een werkgever die bereid is extra aandacht aan de jonge fietsenmakers te geven. Met deze individuele leerwerktrajecten wil Stichting Unu Pikin meer jongeren vanuit het Voortgezet Speciaal Onderwijs laten deelnemen op de arbeidsmarkt, als een volwaardige medewerker of kleine zelfstandige die gewaardeerd wordt om zijn kennis en mogelijkheden op het gebied van fietsreparatie, geeft de stichting aan.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May