Vijftig miljoen subsidie voor vervoersbedrijven overheid
05 Oct 2012, 13:30
foto


De overheid geeft in 2013 SRD. 50 miljoen uit aan subsidies voor het Nationale Vervoersbedrijf (N.V.B), de Scheepvaartmaatschappij Suriname (S.M.S) en Stichting Toerisme Suriname (S.T.S.).

Deze bedrijven zijn commercieel en moeten worden geacht uit de commercie middelen te vergaren die minimaal de exploitatiekosten dekken, merkt de Staatsraad op in zijn advies over de begroting 2013 van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). “Indien mogelijk moeten deze bedrijven winst maken om de inkomsten van de Staat te vergroten, zodat deze ten algemene baten kunnen worden aangewend.”

Voor de S.M.S. is een subsidie van SRD. 9 miljoen opgebracht. “Indien genoemd bedrijf winstgevend zal moeten functioneren, dienen zaken zoals het toekomstige prijskaartje bij de veerverbinding Paramaribo - Meerzorg, Albina – St. Laurant en andere plaatsen aandacht te krijgen evenals het herstel van de verbindingen in het binnenland,” adviseert de raad.

Ontvangsten ontbreken
De operaties van deze drie vervoersbedrijven moeten marktconform geschieden en zullen eventuele verliezen anders moeten worden opgebracht zodat er een duidelijk beeld wordt verkregen over de levensvatbaarheid van de instanties, schrijft de raad naar de president. De post ontsluiting Binnenland is in de begroting van het ministerie van TCT ook als een beleidsmaatregel opgenomen en is er ook subsidie voor opgebracht. Deze beleidsmaatregel wordt vervolgens overgebracht naar S.M.S. en N.V.B., daar deze ook het vervoer te water in het binnenland onderhoudt. De raad tekent aan dat wederom blijkt dat twee overheidstransport instanties voor hetzelfde beleidsonderdeel worden gesubsidieerd.

Voor de N.V.B. is in het beleidsprogramma van TCT voor subsidie SRD. 27,55 miljoen opgebracht, zonder dat er bij de ontvangsten een bedrag is vermeld. Dat is ook het geval bij de andere vervoersbedrijven S.M.S. en S.T.S. De Staatsraad vraagt dat deze posten alsnog worden opgenomen in de begroting.

Ook constateert de raad dat wat onder Toelichting Openbaar vervoer is gesteld, namelijk “Het concept Taxiwet is reeds herzien en is op advies van de Staatsraad, wederom ter goedkeuring doorgestuurd naar de Raad van Ministers” wat bezijden de waarheid is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May